Aprilia Tuono 600 - novi italijnski sportak savršenog dizajna

Kompanija Aprilia konačno je zvanično predstavila svoj prvi motocikl srednjeg opsega, Tuono 600...

Baš kao i njegov veći blizanac, novi dvotočkaš italijanskog brenda predstavlja uličnu verziju supersport Aprilia RS 660 modela, koji je debitovao tokom 2019. EICMA događaja. Ovo znači da je dobio potpuno iste tehnološke karakteristike sportski fokusirane RS varijatne u paketu koji je daleko pogodniji svakodnevnoj upotrebi. Najznačajnija razlika između Tuono i RS 660 motocikala zasniva se manjem broju karoserijskih panela, zaduženim za otkrivanje dosta mehaničkih komponenti.

Kao dodatak ovakvom stilu, Tuonto dobija daleko komfornije pozicionirane stritfajter ručke upravljača, zajedno sa nešto nižim zadnjim vešamnjem radi boljeg prijanjanja i dislocirno postavljenjim viljuškama namenjenim promeni geometrije ovog posebnog modela. Na novom modelu je čak i Kayaba vešanje postavljeno potpuno drugačije kako bi bilo što bolje prilagođeno uličnoj vožnji.

Aprilia Tuono 660 motocikl napaja paralelni dvocilindraš sa 659 cc i radilicom pod uglom od 270 stepeni, kao kod modela RS 660. Međutim, nova zujalica poseduje različite nivoe tjuniranja agregata, sa 95 ks maksimalno, što je za pet konja menje od RS-a. Ostale stvari kao što su aluminijumska šasija, pivotirajuća viljuška i pun Aprilia Performance Ride Control (APRC) sistem, potpuno su identični.

Ovaj vrhunski elektronski paket uključuje kontrolu krstarenja, proklizavanja i podizanja motocikla. Aprilia je dizajnirala 660 platformu srednje težine radi različitih primena. Nakon sportskih i stritfajter verzija motocikala, italijanski proizvođač planira da izbaci i krstaricu baziranu na istoj platformi, koju možemo očekivati na tržištu krajem ove godine. Tuono 660 dolazi sa cenom od 8.759 evra i biće dostupan do kraja prve četvrtine tekuće godine.