Saudijski prestolonaslednik najavio novu grandioznu nacionalnu avio-kompaniju

Sledeći ambiciozni cilj Saudijske Arabije usmeren je na avio-industriju.

Mohamed bin Salman, prestolonaslednik i premijer Saudijske Arabije, zvanično je u nedelju objavio osnivanje Riyadh Air, nove nacionalne avio-kompanije u vlasništvu Fonda za javna ulaganja (PIF).

Kompanija će biti smeštena u Rijadu, glavnom i najvećem gradu zemlje, odakle planira da nudi usluge na „preko 100 destinacija širom sveta“ i otvoriće više od 200.000 direktnih i indirektnih radnih mesta.

Uz podršku saudijskog prestolonaslednika i Fonda za javna ulaganja od 600 milijardi dolara, Riyadh Air će biti oštra konkurencija rivalima kao što su Emirates, Qatar Airways i Etihad.

Riyadh Air je bio u pregovorima sa kompanijama Airbus i Boeing o avionima, iako detalji o floti ostaju neotkriveni. U oktobru 2022, novi prevoznik je bio u naprednim pregovorima sa evropskim proizvođačem aviona o kupovini najmanje 40 širokotrupnih aviona Airbus A350.

Nova nacionalna avio-kompanija ima potpuni smisao sa ambicioznim mega-projektima kao što je Međunarodni aerodrom King Salman. Zbog izgradnje u prestonici, međunarodni aerodrom će imati šest paralelnih pista i moći će da primi 185 miliona putnika godišnje.

„Novi nacionalni prevoznik će iskoristiti stratešku geografsku lokaciju Saudijske Arabije između tri kontinenta Azije, Afrike i Evrope, omogućavajući Rijadu da postane kapija u svet i globalna destinacija za transport, trgovinu i turizam“, saopštio je Fond za javna ulaganja u saopštenju za javnost.

Luxury Experience