Futuristički mlaznjak JetZero će promeniti sve što smo do sada znali o avionima

Upoznajte JetZero, futuristički avion sa „kombinovanim krilima“ koji bi mogao da oblikuje budućnost vazdušnog saobraćaja.

U odnosu na druge avione, JetZero izgleda drugačije i možda malo čudno, zbog načina na koji su napravljena krila. Ogromna većina proizvodnih aviona su u suštini „cevi“ sa pričvršćenim krilima, ali JetZero veruje da su avioni sa kombinovanim krilima, kao što je ovaj, budućnost.

Od najbržeg aviona na svetu, koji skoro da liči na trougao, do aviona sa „prstenastim krilom“, videli smo sve vrste oblika i dizajna. Međutim, neobični dizajni su obično rezervisani za prototipove ili vojne avione, dok putnički avioni svi izgledaju otprilike isto.

Avioni sa kombinovanim krilima (blended-wing body (BWB)) donose nekoliko prednosti jer njihov aerodinamičan oblik poboljšava stabilnost, a takođe smanjuje otpor, čime se povećava efikasnost goriva i smanjuje izlaz ugljenika, što je najvažniji cilj od svih, uglavnom zato što proizvođači žele da ispune široko rasprostranjeno obećanje industrije da će biti ugljenično neutralno do 2050.

JetZero, start-up sa sedištem u Kaliforniji, radi na demonstratoru koji će biti spreman za testove leta 2027. i ulazak na tržište 2030.

Važno je napomenuti da je NASA čak investirala milijardu dolara u istraživanje BWB. Izgradnja putničkih aviona u odnosu na vojne avione predstavlja različite izazove. Kada je reč o putničkim avionima, forma prati funkciju, ali oba moraju da odgovaraju udobnosti. Različite avio-kompanije biraju različita rešenja za unutrašnjost, tako da trup mora biti prostran, ali i lak za prilagođavanje. Iz tog razloga, JetZero će takođe morati da razmotri da li usvajanje BWB dizajna omogućava putnicima bolje ili lošije uslovo kada budu u vazduhu.

Luxury Experience