Archer Aviation otkriva prvi električni avion u punoj veličini eVTOL

Vest oko putničkih eVTOL aviona ili električnih vertikalnih aviona za poletanje i sletanje, brzo je eskalirala u poslednjih šest meseci.

Međutim, upravo predstavljeni Midnight model kompanije Archer Aviation mogao bi biti prvi od svih električnih aviona koje smo do sada videli i koji će zvanično moći da se vine u nebo do 2024. godine. Kompanija ne obećava autonomne letove do grada u vašoj blizini, niti obećavaju da će vas njihov avion odvesti oko sveta. Archer Midnight je pre svega električni avion dizajniran za brza putovanja po zakrčenim gradovima.

„Uvereni smo da ćemo biti prva kompanija koja će sertifikovati eVTOL avion u SAD kod FAA“, rekao je osnivač i izvršni direktor Adam Goldštajn na otkrivanju vodećeg modela kompanije.

Nova letelica sa 12 propelera priprema se za sertifikaciju krajem 2024. Komercijalno lansiranje 250 aviona planirano je za 2025. kao deo takozvane mreže urbane vazdušne mobilnosti brenda. Archer, zajedno sa nekoliko drugih eVTOL startupa, uključujući Eve i Joby, ima za cilj da smanji gradsku gužvu tako što će svakodnevno voziti nebom.

Koristeći modele sa nultom emisijom koji podsećaju na bespilotne letelice, ove start-up kompanije koriste tehnologiju koja omogućava kompaktnim letelicama da poleću i sleću u uskim prostorima u gradu i obezbeđuju prevoz od vrata do vrata, izbegavajući saobraćajnu gužvu na zemlji.

Napravljen je da primi pilota i četiri putnika i potpuno je na baterije, sa nosivošću od preko 450 kg. Midnight je namenjen za uzastopna putovanja od 20 milja, isprekidana sa 10-minutnim sesijama punjenja.

I dok se očekuje da će konkurencija biti žestoka za srca i džepove putnika u vazdušnom saobraćaju, čini se da Archer ima prednost u ovoj hrabroj borbi za zeleni prevoz.

Kompanija treba da otkrije fabriku vrednu 118 miliona dolara u blizini Atlante i planira da izgradi 250 elegantnih aviona Midnight do 2025. Neće proći mnogo vremena pre nego što vidimo da li su njene ambicije ipak opravdane.

Luxury Experience