Zvanično predstavljen Pininfarina Battista model

Legendarni italijanski dizajnerski studio Pininfarina predstavio je svog dugo očekivani električni hiper automobil, a moramo priznat da se čekanje definitivno isplatilo…

Nazvan Battista po osnivaču kompanije, ovo nije samo prva kreacija Automobili Pininfarina brenda, već i najmoćniji proizvodni automobil koji potiče iz Italije. EV hiperautomobil pokreće tehnologija koju je razvio hrvatski Rimac, a koja koristi individualne električne motore za svaki točak, sa kombinovanim izlazom snage od 1900 konjskuh snaga. Motore pokreće Rimac pakovanje baterija T oblika sa tečnim hlađenjem i 120 kWh, koji se nalazi odmah iza vozača na najnižoj mogućoj poziciji šasije, kako bi centar gravitacije bio što niži.

Kako bi ovaj hiperautomobil bio što lakši i kako bi se ankerisala težina baterija, svaka druga komponenta napravljena je od karbona i drugih laganih materijala. Ovaj model koristi karbonski šasiju, karbonski krov i zadnji karbonski podram. Kao rezultat svega toga, Battista dostiže maksimalnu brzinu od 350 kilometara na čas, dok od nula do sto ubrzava za manje od dve sekunde. Od nula do 300 kilometara na čas, prema tvrdnjama Pininfarina brenda, Battista ubrzava za manje od 12 sekundi, dok sa punim baterijama ima prelazni opseg od oko 450 kilometara. Ultimativno, Battista je morao da pruži iskustvo vožnje hiperautomobila, a ne električnog, prema izjavi Kristijana Junga iz ovog brenda. “Dva najveća tehnička izazova za nas su integracija teških baterija u karbonsku strukturu i način na koji primenjujemo kontrolne sisteme”, dodao je.

Po pitanju dizajna, prednji deo modela podseća nas dna Ferrari Sergio koncept, gde je zadnji deo dobio futuristički izgled zahvaljujući dugačkoj svetlosnoj traci ispod spojlera. Unutar kabine, kontrolna tabla ima tri digitalna ekrana okrenuta vozaču, koja kontrolišu sve funkcije i osobine. Kompanija će proizvesti samo 150 primeraka ovog električnog hipermodela, čija će proizvodnja početi u prvom delu 2020.godine. Tačna cena će tek biti otkrivena.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE U pokretu