Slovaci predstavljaju prvi pravi leteći automobil

Da ste pre dvadeset godina pitali ljude koja bi stvar iz naučno-fantastičnih filmova do sada bila deo stvarnosti, verovatno bi najčešći odgovor bili leteći automobili…

Ipak, evo nas u 2020.godini, ali još uvek nemamo funkcionalni leteći automobil koji je deo masovne proizvodnje i konzumacije. Ali, ono što smo skoro videli jeste ideja letelica sa više rotora, koja polako ali sigurno pobeđuje koncepte letećih automobila. Najveći deo koncepata koje smo videli imaju istu dizajnersku filozofiju. Ipak, jedna slovačka kompanija se zadržala na klasičnoj priči: automobil koji se može transformisati u letelicu i obrnuto. Kompanija po imenu KleinVision skoro je predstavila petu generaciju koncepta letećeg automobila nazvanu AirCar V5, objavivši pritom i vest da su uspešno izveli dva test leta na visini od 457 metara na Piestany aerodromu u Slovačkoj.

Dizajniran od strane osnivača kompanije, profesora Stefana Klajna, leteći automobil asocira nas na sportsko vozilo kada je u “drumskom režimu”, dok se dodirom na jedno dugme, za manje od tri minuta transformiše u letelicu. Prema ovoj kompaniji, Aircar je “koristan za ležerna i samovozeća iskustva, ali takođe može biti i deo komercijalne taksi ponude”.

Prema navodima, AirCar je težak 1.100 kilograma, a može poneti teret od 200 kilograma po letu. Pokreće ga 1.6 litarski BMW motor koji proizvodi 140 konjskih snaga i ima procenjeni raspon od 1000 kilometara.

Profesor Klajn kaže da AirCar mora imati pistu dugačku minimum 300 mtara kako bi se vinuo u nebo, dok može dostići maksimalnu brzinu od 200 kilometara na čas. “Ključni parametri leta potvrdili su sve teoretske koncepte i kalkulacije na kojima je AirCar baziran. Prateći završetak svih potrebnih testova leta u skladu sa EASA regulacijama, predstavićemo sertifikovani model u narednih 6 meseci”, izjavio je profesor Klajn. “Dobra vest je da već sada imamo kupca”, dodao je.