Potpuno električni Hummer SUV kreće u proizvodnju ove nedelje

Dugo čekanje na GMC Hummer EV SUV je konačno gotovo - očekuje se da će isporuke početi kasnije u naredna dva meseca…

Proizvođač automobila iz Detroita počeo je da proizvodi SUV varijantu svog neverovatno popularnog električnog vozila u svojoj fabrici Factory Zero u ponedeljak, skoro tri godine nakon što je prvi put lansirana, izveštava Car and Driver. Prvi napravljeni primeri će biti rasprodato izdanje 1, koje bi trebalo da počne da stiže do vlasnika kasnije ovog kvartala.

To je u ponedeljak objavio globalni potpredsednik ove marke, Dankan Aldred. Kompanija trenutno ima zaostatak od 90.000 Hamera za proizvodnju, prema pisanjima pomenutog magazina, što bi moglo objasniti zašto je prestala da prima narudžbine za neverovatno popularni EV krajem prošle godine. Rečeno je da je zaostatak ravnomerno podeljen između SUV-a i pikapa (ili, kako ga brend sada naziva, SUT) varijante. Oba Hummer EV, zajedno sa nadolazećim Sierra EV Denali, biće konstruisana u fabrici Zero.

Hummer EV SUV može imati malo drugačiji oblik od svog brata, ali je i dalje gigant koji sada radi na baterije. Izdanje 1 je konstruisano na General Motors Ultium platformi i imaće tromotorni pogon – jedan motor napred, dva pozadi – koji će izbacivati kombinovano 830 konja i 15.640 Nm obrtnog momenta na svoja četiri točka. Uprkos svom impozantnom rastu, EV će i dalje moći da sprinta od nule do 100 km/h za 3,5 sekunde kada je uključen režim „Watts to Freedom“. GMC takođe kaže da će imati domet od 480 kilometara i da će ponuditi brzo punjenje kada vam je baterija pri kraju. Kao i kod SUT Edition 1, dostupan je u samo jednoj boji: Moonshot Green Matte.

Nakon izdanja 1, biće dostupne dve verzije Hummer EV SUV. „Početni” EV2 će imati pogon sa dva motora koji će generisati 625 ks i 10.064 Nm obrtnog momenta, dok će EV2X imati isti pogon sa tri motora koji proizvodi 830 ks i 15.640 Nm obrtnog momenta, baš kao izdanje 1.

Porudžbine za obe verzije Hummer EV su još uvek zatvorene, ali očekujte da će se to promeniti kako kompanija počne da sustiže zaostale rezervacije. Kada ponovo budete mogli da naručite SUV verziju, cena će početi od 84.650 dolara. To u svakom slučaju nije jeftino, ali je mnogo manje u odnosu na cenu prvog Hummer EV SUV modela koji je prodat proteklog vikenda. Taj primerak je Baret Džekson prodao na aukciji za 500.000 dolara, a sav prihod će otići Tread Lightly!, neprofitnoj organizaciji posvećenoj promociji rekreacije na otvorenom.

Luxury Experience