Porsche predstavlja Taycan – svoj prvi sasvim električni model

Novosti o Overboost funkciji nam stavljaju do znanja da će novi sasvim električni sedan biti više od običnog Porsche modela…

Svima nam je do sada jasno da električna tehnologija nema nameru da uspori. Nedelju dana pre nego što će Porsche Taycan imati svoj zvanični debi, izveštaji sugerišu da će verzija sedana sa vrha opsega posedovati Overboost opciju, koja će se pobrinuti da prvi sasvim električni model ovog brenda ne bude Porsche samo po imenu.

Taycan sa vrha linije će imati konjsku snagu veću od 700 KS kada vozači aktiviraju Overboost funkciju. Kako CNET naglašava, to će sedan staviti u isti koš sa muscle modelima kao što su Dodger Challenger Hellcat ili Ford Mustang Shelby GT500, bez emisija izduvnih gasova.

Nemački brend već duže vreme govori da će Taycan biti u skladu sa njihovom tradicijom vezanom za performanse, a po svemu sudeći, oni nameravaju da ispune dato obećanje. Ipak, postoji jedna začkoljica u čitavoj priči. Naime, Overboost opcija će automobil pogurati do novog nivoa tokom kratkog vremenskog perioda od 2.5 sekunde. Tokom tog vremena, automobil će, pored činjenice da će izbacivati sedamsto konja, od nula do sto kilometara na čas ubrzavati za manje od tri sekunde.

Nedelju dana pre nego što javno debituje sa novim modelom, nemačka kompanija krije brojne detalje vezane za njega – jedino zvanično saopštenje pušteno je u maju, a čak ni tada nismo dobili previše informacija. Prema CNET-u, Overboost specifikacija sugeriše da će Taycan sa vrha opsega započeti priču sa 600 konja, a imaće prelazni opseg od oko 480 kilometara. Drugi modeli iz ove linije će verovatno imati manje snage i kraći prelazni opseg.