Pininfarina Battista zvanično debitovao i osvojio čitav svet

Pininfarina Battista konačno je spreman za centar pažnje i reflektore…

Skoro dve godine nakon što je prvi put najavljen, hiperautomobil sa baterijskim pogonom predstavljen je u svojoj ulično-spremnoj formi. Kao deo njegovog debija, slavna kuća dizajna predstavila je niz fotografija koje su snimljene na vijugavim drumovima Kalifornije. Na svu sreću, možemo reći da proizvodna verzija izgleda skoro identično prototipu koji je osvojio čitav svet tokom sajma automobila u Ženevi 2019.godine. Linije izloženog karbonskog tela teku veličanstveno oštro od prednjeg dela maske, pa sve do robusnog zadnjeg. Uprkos svom elegantnom obliku, Battista je dizajniran da bude brz, a njegovo pop-up zadnje krilo nam to i dokazuje.

Takođe, nepromenjene su i njegove specifikacije. EV pokreće pakovanje baterija od 120 kWh, koje je povezano sa quad-motor pogonom koji može generisati do neverovatnih 1.900 konjskih snaga i 2299.5 Nm obrtnog momenta, što ga čini najmoćnijim proizvodnim vozilom kreiranim u Italiji. Brend obećava da njihov novi ljubimac i lepotan ubrzava do sto iz mesta za manje od 2 sekunde, što bi definitivno trebalo da uzdrma status Tesla Model S. Maksimalna brzina nije pomenuta ovom prilikom, ali je u prethodnim najavama definisana sa 350 kilometara na čas. Pored toga, iz Pininfarine kažu da automobil ima prelazni opseg od 500 kilometara, prema evropskom WLTP ciklusu testiranja.

Takođe, Pininfarina je predstavio veštački zvuk motora svog Battiste. Dizajniran je kao muzika za naše uši – klaisčna muzika da budemo precizniji. Unikatni zvučni pejzaž ovog EV modela ima baznu frekvenciju od 54 Hz, koja je deljiva sa 432 Hz, odnosno onim što je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi nazvao “čistim zvukom”. Kako ubrzavate, zvuk u kabini postajaće sve snažniji, ali samo u brojevima koji su deljivi sa 54 Hz.

Ukoliko biste želeli da vidite uživo ovaj model, koji je vredan 2.4 miliona dolara, znajte da je trenutno izložen u Montereju, zajedno sa 1-od-5 Anniversario izdanjem, koje je dobilo aerodinamička poboljšanja i cenu od 2.9 miliona dolara.