Pagani Zonda HP Barchetta slupan u Hrvatskoj

Pagani Zonda HP Barchetta jedan je od najređih kolekcionarskih hiperautomobila ikada kreiranih…

Ovaj automobil predstavljen je tokom 2017 Pebble Beach Concours d’Elegance događaja, kao poslednja varijacija na temu ikonične Zonde. Prema glasinama, ovaj model se prodavao po ceni od 15 miliona dolara u fabričkom stanju, a samo tri primerka su sišla sa proizvodne trake, pri čemu je jedan bio namenjen osnivaču Pagani brenda, Horaciju Paganiju. To znači da su samo dva modela zapravo dospela do javnosti.

Pa, nažalost, imamo loše vesti: jedan od njih je tragično nastradao u udesu koji se dogodio u Zagrebu ranije pre desetak dana. Hiperautomobil bio je deo skupa koji je organizovao Supercar Owners Circle. Prema njihovoj Facebook grupi, oni su “luksuzni servis koji pruža jedinstvena iskustva u svetu superautomobila najpronicljivijim kolekcionarima automobila”.

Video udesa u kom je pomenuti Pagani nastradao pronašao je svoj put do YouTube platforme – možemo videte Zonda model otvoren krova kako ide ni nizanu ulicu, praćen Apollo IE i Ferrari SF90 modelom. Odjednom, Zondin zadnji deo počeo je da krivuda zbog čega je vozač izgubio kontrolu nad svojim automobilom i udario u Ford Fiestu koja je išla prema njemu iz suprotnog smera. Oba automobila su pretrpela značajna oštećenja tokom incidenta. Čitava leva strana hiperautomobila je praktično uništena, pri čemu su zadnji levi točak i njegovo vešanje otkinuti. Leva strana hečbeka je takođe uništena, dok su aktivirani i vazdušni jastuci. Sreća u nesreći je što nijedan ni drugi vlasnik, niti njihovi saputnici nisu povređeni tokom udesa.

Pagani Zonda HP Barchetta model pokreće V12 motor od 7.3 litra, koji je potekao od brenda AMG, a može proizvesti 789 konjskih snaga. Motor je uparen sa šestostepenim sekvencijalnim ručnim menjačem, koji su snagu šalje prema zadnjoj osovini. Prema nekim izveštajima, Zonda HP Barchetta trenutno vredi više od 17 miliona dolara.

Za sada, nije jasno da li ovaj predivni hiperautomobil može biti popravljen i vraćen u prvobitno stanje, a njegov raritet će samo otežati čitavu priču. Čak iako može da se spasi, verujemo da će morati da provede jedan dugačak i naravno skupocen odmor u Pagani sedištu!

Luxury Experience