Retki McLaren Speedtail mogao bi da dobije do 3 miliona dolara na aukciji

Jedan od najboljih aspekata aukcijske scene automobila je to što ozbiljnim kolekcionarima daje još jednu priliku da nabave vozila iz snova.

Uzmimo, na primer, ultra-retki McLaren Speedtail 2020. Hibridni hiperautomobil je bilo skoro nemoguće kupiti nakon što je najavljen, ali sada, zahvaljujući Mecum Auctions, imaćete priliku da svojoj garaži dodate primerak koji je skoro nov.

Predstavljen u jesen 2018., Speedtail je tek četvrti član McLarenove Ultimate serije, prateći stope sada već legendarnih F1, P1 i Senne. Prvi „hyper-GT“ brenda je dizajniran da bude „čista fuzija nauke i umetnosti u automobilskoj formi“, nešto što se najbolje vidi u njegovom prepoznatljivom izduženom telu od ugljeničnih vlakana. Futuristički izgled automobila nije samo trebalo da privuče sve poglede, iako to svakako čini, već da mu pomogne da seče vazduh sa što manjim otporom. Takođe je bio ekskluzivan, sa samo 106 proizvedenih u fabrici u Vokingu u Engleskoj.

Ovaj konkretan primer je bio 87. koji je sišao sa linije 2020. Upečatljivo vozilo, koje ima set dvoslojnih vrata, završeno je u prelepoj Heritage Gloss Steel Blue plavoj boji sa gumama Michelin P-Zero. Unutrašnjost, kabina i njena tri sedišta su urađeni u odgovarajućoj polu-anilinskoj metalik plavoj srebrnoj koži sa naglašenim suptilnim akcentima narandžaste - zaštitnog znaka McLaren automobila. U automobilu ćete pronaći paket od pet displeja koji će učiniti da se vozač oseća kao da je u borbenom avionu.

Jednako vredan pažnje je i hibridni pogonski sklop automobila. U njegovom srcu je 4,0-litarski V-8 sa dva turbo punjača uparen sa 7-brzinskim Graziano menjačem sa dvostrukim kvačilom koji može da generiše 746 KS i 590 ft lbs obrtnog momenta. Automobil može da raketira od nule do 100 kmh za 2,9 sekundi na svom putu do najveće brzine od 320 kmh što ga lako čini najbržim proizvodnim vozilom McLarena.

Ovaj vredan primerak je ukupno prešao samo 275 milja otkako je isporučen, tako da bi trebalo da može da radi kao nov.

Speedtail bi trebalo da se pojavi u sredu, 17. maja na Mecum aukciji. Aukcijska kuća očekuje da će se prodati po ceni između 2,8 i 3 miliona dolara.