Još jedan dokaz da sa vlastima Filipina nema šale

Kada se radi o švercu automobila, sa Filipinima po svemu sudeći nema igre…

Vlasti ove nacije su voljne da unište neke zaista posebne primerke automobilske industrije, kako bi dokazale da se sa njima ne treba šaliti. Prošlog petka, carina ove zemlje uništila je luksuzne automobile vredne 1.2 miliona dolara, uključujući i McLaren 620R, prema zvaničnoj Facebook objavi. Razlog za ovaj nemili događaj? Sva vozila su dokazano nezakonito uvezena u zemlju tokom proteklih nekoliko godina.

Ukupno, uništeno je 21 vozilo, a ceo proces, koji vlasti ove zemlje izvode po drugi put, odigrao se na dve lokaciji – u Manili i Kagajan de Oro. Vozila su ilegalno dospela u zemlju zahvaljujući različitim ljudima, a zaplenjena su u periodu između 2018. i 2020.godine. Među njima se izdvajaju Bentley, Mercedes-Benz, Lotus, Porsche 911 C2S, i najgore od svega, sasvim novi McLaren 620R.

Ulično legalna verzija 570S GTR trkačkog automobila kao pogonski sklop dobila je twin-turbocharged DHOC V8 motor, koji je sposoban da razvije 611 konjskih snaga. Od nula do sto kilometara na čas, on ubrzava za samo 2.7 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 320 na sat. Kako bi ova destrukcija bila još bolnija za srce svih ljubitelja lepotana na četiri točka, McLaren će konstruisati samo 350 ovakvih automobila, sa cenom od 275.250 dolara.

“Uništenje ovih vozila u skladu je sa predsedničkom direktivom 2017-447, u kojoj je predsednik Rodrigo Roa Duterte naglasio potrebu za uništenjem švercovanih vozila, kako bi poslao snažnu poruku svima, koja ponovo akcentuje da su vlasti zaista ozbiljne kada se radi o merama protiv šverca”, stoji u zvaničnoj objavi carine.

Inače, ovo nije najveći primer uništenja luksuznih automobila od strane Duterteovih vlasti. Pre samo tri godine, uništio je vozila vredna 8 miliona dolara, uključujući 68 automobila i osam motora, koji su takođe prošvercovani u zemlju. Tada, deo priče su bili Porsche 911s modeli, Mercedes-Benz SLK, Nissan Z, Ford Mustang, BMW M5 i Lamborghini Gallardo.