Jaguar se oprašta od XJ benzinca

XJ Collection Special Edition model će biti ograničen na samo 300 primeraka, dostupnih na određenim tržištima…

Jaguar XJ će po svemu sudeći proći kroz velike promene iduće godine. Nakon 51. godine vladavine kao jednog najelegantnijih benzinskih modela na svetu, elegantni sedan će biti ponovo lansiran kao sasvim električno vozilo. Ipak, pre toga, britanski brend predstavlja ograničeno izdanje ovog automobila, koje će biti dostupno samo na određenim tržištima.

Slavni britanski brend se oprašta od trenutne generacije sedana sa XJ Collection Special Edition. Deo postavke za ovu godinu, ova specijalna varijanta će biti ograničena na samo 300 primeraka, što je čini jednim od najekskluzivnijih XJ modela ikada.

Teško je naglasiti koliko je XJ trenutne generacije bio poseban kada se pojavio 2009.godine. Jaguar je radikalno redizajnirao ovaj model, koji je ostao esencijalno netaknut sa dizajnerske perspektive od njegovog debija 1968.godine. Deset godina kasnije, odvažni izgled ovog automobila je i dalje relevantan, što XJ Collection Special Edition čini jednim od najmodernijih sedana na drumovima današnjice.

Varijanta, koja će predstaviti poslednjih 300 XJ jedinica koje će biti proizvedene, bazirana je na XJL Supercharged sa dugačkom bazom točkova. Poput svog starijeg brata, novo izdanje će u svom pogonskom sklopu posedovati 5.0 litarski V8 motor sa super punjačima i 470 konjskih snaga, matiran na osmostepeni automatski prenos.

Automobil će takođe imati XJ Collection oznake na prtljažniku, vratima i kontrolnoj tabli, a biće dostupan sa tri boje eksterijera – zelenom, crnom ili crnom, i tri opcije enterijera – crnom, sivom i tamno sivom, ili oker i crnom. U enterijeru, automobil je akcentovan lakiranom hrastovinom i ima informativno-zabavni sistem koji je povezan sa ekranom osetljivim na dodir od 10 inča.

Kako bi se dodvorili svojim fanovima, Jaguar je XJ Collection Special Edition model pustio u prodaju sa cenom od 85.000 dolara, što je za 12.000 manje u odnosu na XJL Supercharged. Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu ovog modela, možete se registrovati na sajtu slavnog brenda, dok će njegov električni naslednik debitovati već iduće godine.