Zlatni pištolj rumunskog kralja Karola II na aukciji

Pozlaćeni pištolj sa prilično kontroverznom prošlošću biće na aukciji ovog meseca.

Rumunski kralj Karol II, poznat kao "Plejboj princ" zbog svog nestašnog duha, dobio je pištolj Walther Model PP na poklon od nemačkih lidera uoči Drugog svetskog rata.

Očekuje se da će istorijska relikvija doneti između 80.000 i 140.000 dolara na aukciji Premier Firearms u avgustu.

Karol II je bio kralj Rumunije od 1930. do prisilne abdikacije 1940. Tokom ovog perioda oscilirao je između podrške Saveznicima i Nemačke. Na početku Drugog svetskog rata zadržao je političku neutralnost, ali se pridružio Nemačkoj nakon pada Francuske u nadi da će biti zaštićen. Kako navodi aukcijska kuća, kralj je navodno dobio ovaj pištolj od samog Adolfa Hitlera sredinom 1930-ih, pre početka rata.

Atraktivan pištolj ima složenu gravuru duž klizača, okvira, cevi, okidača i štitnika okidača. Kitnjaste gravure uključuju natpise na engleskom. Rukohvati imaju i umetak na levoj strani na kome se nalazi rumunska kruna i inicijali „CC“. Aukcijska kuća kaže da je ovo najraniji fabrički ugravirani Walther PP model.

Nakon što preorjentacija rumunske spoljne politike ka nacističkoj Nemačkoj nije uspela da spasi režim Karola II, on je bio primoran da abdicira 1940. i nasledio ga je sin. Karol II je pokušao da se vrati u Rumuniju da svrgne svog sina s prestola, ali su ga savezničke snage zaustavile. Na kraju je umro u Portugalu 1953. u 59. godini.

Svoje ponude za Walther PP pištolj možete dati od 25. do 27. avgusta preko Rock Island Auctions.

Luxury Experience