Zavirite u prvi podvodni muzej sveta

Posmatranje relikvija pod vodom, mora biti uzbudljivo iskustvo, a upravo to nam je omogućio renomirani skulptor i umetnik, Džejson deKaires Tejlor, u sararadnji sa Museum of Underwater Sculpture Ayia Nappa (MUSAN), koji se nalazi na Kipru…

Smatran prvim podvodnim muzejem Mediterana, MUSAN je podvodna šuma koja je ispunjena predivnim životom koji pripoveda priču o sopstvenom domu. Nalazi se na dvesta metara od obale Aija Napa, a čelnici se nadaju da će poboljšati turizam u ovom regionu.

Posetioci se pozivaju da zarone u svet podvodnih blaga, istražujući brojne statue i “alternativni podvodni univerzum”, gde je fokus na morskom životu. Mogu posmatrati organske sculpture visoke preko osam metara, diviti se drveću, zaigranoj deci i šarmantnim karakterima.

Imajući na umu ekološku održivost, svaka skulptura je napravljena od pH neutralnih materijala, kako ne bi imala negativni uticaj na okruženje. Relikvije su dizajnirane tako da mogu igrati ulogu novog doma morskim stvorenjima i pomognu im da procvetaju kada vreme za to dođe.

Komentarišući, Marin Argirou, direktor Odseka za ribarstvo i morsko istraživanje, rekao je: “Čvrsto verujem da će Džejsonova umetnička dela, kojih ima devedeset tri, biti pravi raj za morska stvorenja, te da će doprineti razvoju biodiverziteta ovog područja”.

Dalje je dodao: “Podvodni muzej će biti živi vizual i ekološko iskustvo, sa umetničkim delima koja su u interakciji sa prirodom i evoluiraju tokom vremena, a siguran sam da će ljude približiti morskom okruženju, konzervaciji i zaštiti naših morskih ekosistema”.

Kompletiran sa 93 umetnička dela, MUSAN želi da “kombinuje dva odvojena čuda – jedno koje je kreirao čovek, i drugo, koje je dizajnirala priroda”. Da li biste ga posetili?

Više fotografija otkrijte u našoj galeriji!

« 12 13 14 Pogledajte galeriju 2 3 4 »