Zaljubljeni par uništio umetničko delo vredno pola miliona dolara

Umetnički komad vredan pola miliona dolara oštećen je u Južnoj Koreji, u jednom neverovatnom incidentu...

Prema navodima, jedan par koji je posetio izložbeni prostor u kom se umetničko delo nalazi, pomislio je da im je dozvoljeno da i sami nanesu koji potez četkicom na platno,  učestvujući tako u njegovom stvaranju.

Umetničko delo o kom govorimo meri 7m x 2.3m i nastalo je kao delo američkog graffiti umetnika JonOne 2016.godine, uživo ispred publike u Lotte World Mall tržnom centru u Seulu. Ispred dela umetničkog dela postavljene su četkice i kante sa farbom, kako bi pružile malo više konteksta posmatračima, a prema osoblju zaduženom za izložbu, muškarac i žena u dvadesetim godinama, uzeli su četkice i malo farbe i odlučili da postanu deo umetnosti. Njihovo delo snimljeno je kamerama video nadzora, koje je policija pregledala pre nego što je par optužen za vandalizam.

Nešto kasnije, i muškarac i žena su pušteni, jer je njihovo delo bilo poštena greška, kako je objasnio direktor izložbe, Kang Vuk: “Mislili su da su četkice i farba tu postavljeni kako bi pozvali posetioce da ostave svoj trag na umetničkom delu, i jednostavno su pogrešili. Trenutno sa umetnikom pokušavamo da pronađemo rešenje za restauraciju njegovog dela”. Kako Kang kaže, grafit nije uramljen zbog svoje dimenzije, ali kako mnogi smatraju, to je delimično doprinelo ovom nemilom događaju.

Popularnost bezimenog umetničkog dela porasla je nakon ovog događaja, pa se veliki broj ljudi zaputio prema galeriji kako bi ga fotografisali pre repariranja. Ipak, osoblje je odmah postavilo ogradu i znake upozorenja nakon incidenta, kako se ista situacija ne bi ponovila.