Vrata sa "Titanika" koja su mogla spasiti Džeka prodata za 718.750 dolara na aukciji

Rekvizit koji je pokrenuo hiljade debata bio je najatraktivniji predmet na aukciji Treasures From Planet Hollywood koju organizuje Heritage Auctions...

Neko iz Twentieth Century Fox konačno je pustio zloglasna plutajuća vrata iz "Titanika" — i sada su na aukciji dostigla šest cifara. Ikonična daska sa brodske olupine koja se pojavljuje u filmu Džejmsa Kamerona iz 1997. godine prodata je za neverovatnih 718.750 dolara, prema Heritage Auctions. Događaj Treasures From Planet Hollywood trajao je od srede do nedelje, a drveni splav za koji se Rouz (Kejt Vinslet) držala na kraju filma — izvini, Džek (Leonardo Dikaprio) — bio je predmet s najvišom prodajnom cenom.

Sa cvetnim akcentima i zakrivljenim linijama, ovaj sofisticirani rekvizit u stilu Luja XV napravljen je da oponaša dizajn H.M.S. Titanika, koji potiče iz umova brodograditelja Harland & Wolff. Ovaj komad je takođe izazvao dosta kontroverzi tokom godina, sa mnogo fanova koji tvrde da bi i Rouz i Džek mogli stati na njega. Štaviše, ispostavilo se da relikvija uopšte ne predstavlja vrata. U stvari, to je "deo okvira vrata iznad ulaza u salon prvog razreda", prema Heritage Auctions. Kao da je Internetu trebala još jedna stvar oko koje će se prepirati.

Na aukciji je prodato otprilike 1.600 dodatnih memorabilija, dostižući ukupnu sumu od 15,68 miliona dolara. Petodnevni događaj je jedna od najuspešnijih holivudskih aukcija u istoriji, druga posle aukcije Debi Rejnolds 2011. godine, koja je zaradila ukupno 22,8 miliona dolara.

Među zapaženijim predmetima su bič Harisona Forda iz "Indijana Džons i Hram propasti" koji je dostigao neverovatnih 525.000 dolara i postavio rekord kao najvredniji rekvizit ili kostim iz franšize. U isto vreme, crvena kugla za kuglanje Bila Mareja iz "Kingpina" prodata je za 350.000 dolara, dok je crni kostim Tobija Megvajera iz "Spider-Man 3" prodat za 125.000 dolara. Bilo je i nekoliko drugih predmeta iz istorije "Titanika" na aukcijskom bloku, uključujući Rouzinu belu šifon haljinu (118.750 dolara), kormilo broda (200.000 dolara) i telegraf od mesinga (81.250 dolara).

Prema Heritage Auctions, izbio je rat za ponude oko sekire koju je Džek Nikolson koristio u "Isijavanju" (125.000 dolara). Takođe je bilo interesovanja za Barbasol konzervu koju je Vejn Najt koristio u blokbasteru "Jurassic Park" iz 1993. godine (250.000 dolara), zajedno sa blasterom koji je princeza Leja nosila u "Povratku Džedaja" (150.000 dolara).

"Bilo je bezbroj ratova za ponude tokom aukcije Treasures of Planet Hollywood — toliko da smo izgubili račun," rekao je Džo Madalena, izvršni potpredsednik u Heritage, u saopštenju za štampu. "Izuzetan uspeh ove aukcije dokazuje ono što sam oduvek znao: Interes i apetit za modernim filmskim rekvizitima i kostimima — svi su nekada bili izloženi u Planet Hollywood širom sveta ili deo njihovih legendarnih arhiva — su duboki i nezasiti."

Luxury Experience