Vlasti Perua otvorile Maču Piču zbog samo jednog čoveka

Pandemija korona virusa osvojila je čitav svet i zarila svoje kandže u sve aspekte naših života, tako da je gotovo nemoguće ne naići na makar jednu vest u kojoj je ona glavna tema…

Ovaj virus je poremetio naš način života i bivstvovanja, navodeći nas da se oprostimo sa našim tradicionalnim pozdravljanjem, nazdravljanjem sa prijateljima, izlascima, proslavama i pre svega, putovanjima. Moramo priznati, pandemija nikako nije dobro vreme da se nađete u nekoj drugoj zemlji, jer kao što i sami znate, mnoge destinacije su uvele putne restrikcije koje su zabranjivale avio-saobraćaj i sve slično tome. Ipak, jedan japanski turista po imenu Džesi Takajama, ovu nepovoljnu priliku posmatrao je kao pravi blagoslov.

Takajama je bio zaglavljen u Peruu kada je globalna zabrana putovanja objavljena. Ipak, nakon što je čekao gotovo sedam deseti da poseti Maču Piču, njegov san je ostvaren. Ova zemlja u dalekim Andima otvorila je svoje kapije samo za njega, nakon što je on podneo zahtev za to.

Komentarišući ovaj događaj, ministar kulture Perua, Alehandro Nejra, izjavio je: “Došao je u Peru, sanjajući o poseti Maču Pičuu. Japanski državljanin posetio je čuveni lokalitet zajedno sa našim glavnim vodičem, da bi nakon toga mogao da se vrati kući. Ipak, i dalje smo u sred pandemije, pa se prema svemu moramo odnositi sa posebnom brigom”.

Naravno, Takajama je bio neizmerno zahvalan vlastima Perua koje su mu ostvarile san, koji je bio utoliko bolji zahvaljujući činjenici da je bio jedini prisutni turista. Kako saznajemo, Maču Piču će za turiste biti otvoren od novembra ove godine, ukoliko situacija sa korona virusom bude povoljna. Ipak, sudeći po podacima o broju zaraženih na globalnom nivou, taj datum možda bude odložen za iduću godinu.