Vlasti Balija deportuju i kažnjavaju influensere

Influenseri su postali deo naše svakodnevne stvarnosti – gde god da se okrenemo, pokušavaju da utiču na nas svojim objavama, pojavama i sponzorstvima…

Ipak, među njima postoji očigledna razlika – postoje oni koji stoje iza svake svoje reči, pažljivo birajući proizvode koje će reklamirati i kako će se ponašati u javnosti, svesni da zaista imaju uticaj na ponašanje i razmišljanje svoje publike, dok su tu i oni drugi, koji su voljni da učine sve kako bi dobili koji pregled ili lajk više.

Grupa influensera izbačena je iz majanskih ruševina Uksmala zbog svog nezrelog ponašanja – odbili su da nose zaštitne maske i poštuju pravila fizičke distance. Nešto slično dogodilo se sa influenserima Džošom Palerom Lino mi Leiom Se u Indoneziji.

Zapravo, ovaj duo je zadržan u indonežanskom centru za emigracije gde sada čeka deportaciju sa Balija, nakon što su obavili video snimak u kom svesno krše pravilo nošenja zaštitnih maski, tako što su svoje lice obojili tako da izgleda kao da je na njemu maska. Vlasti Balija su napravile dobar korak, odlučivši da od influensera naprave dobar primer i pokažu svima da neće proći nekažnjeno za svako delo, pa čak i ono učinjeno u svrhu zabave.

Lin, koji ima tajvanski pasoš, a čiji je YouTube kanal specijalizovan za šaljive video snimke, nije mogao da uđe u supermarket jer nije imao masku i nije želeo da je stavi, što ga je inspirisalo da zajedno sa ruskom influenserkom Leiom Se snimi video na kom svoje lice boji plavom bojom, tako da asocira na hirušku masku i ulazi u supermarket, bez prave maske.

Influenseri nisu pokazali kaljanje zbog kršenja indonežanskih zakona donesenih u vezi sa borbom protiv pandemije korona virusa, već su bili i više nego uzbuđeni zbog činjenice da je tek nekoliko ljudi primetilo da Se ne nosi masku.

Direktor balinežanske policije, Deva Njoman Rai Darmadi, komentarisao je njihovo bezobzirno ponašanje: “Jedini pravi potez je sankcionisati ih ozbiljno, ne samo novčanom kaznom, već i deportacijom. Ne samo da krše zakon, već namerno izazivaju javnost da deluje u prkos javnim propisima”.