Upoznajte najmoderniju prvu damu Katara - Šeiku Mozu

Njena porodica poseduje Harrods, Valentino i čak imaju udeo u kompaniji Louis Vuitton. Ona neumorno radi sa Ujedinjenim nacijama i živi u veličanstvenoj palati.

Šeik Hamad, emir Katara, ima tri žene, što je u njihovom svetu dozvoljeno, ali za razliku od brojnih, samo jedna žena u njegovom životu ima glavno mesto. Iako ovo mesto po svim pravilima ima prva žena, Šeika Moza je kao druga supruga uspela da se istakne pored svog supruga, osvoji njegovo srce, ali i ceo svet.

63-godišnja majka sadašnjeg katarskog emira suosnivač je i predsedavajući Katarske fondacije. Ona neumorno radi sa UN na podršci globalnom obrazovanju. Osnovala je Fondaciju za obrazovanje (EAA) kako bi poboljšala pristup kvalitetnom obrazovanju u zemljama u razvoju, što joj je blisko srcu. 

Hajde da detaljnije saznamo sve o ženi koja nosi turban i proglašena je najelegantnijom „prvom damom“ na svetu.

Rani život i porodica

Ćerka Nasera ​​bin Abdulaha Al-Missneda, poznatog opozicionog aktiviste, rođena je u Kataru 1959. Udala se za šeika Hamada sa 18 godina 1977. i postala njegova druga, neki kažu, miljenica, supruga. Par ima sedmoro dece koja sada imaju između 31 i 44 godine, a sadašnji katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani je njeno drugo dete.

Bejb Pejli sa Bliskog istoka

Glamurozna druga supruga bivšeg emira predvodi ambiciozne inicijative usmerene na žene, decu i obrazovanje. Međutim, najzapaženiji aspekt je nesumnjivo njen stilski koeficijent. To što su je prozvali Bejb Pejli arapskog sveta nije mali kompliment, a zagovornica UN za ciljeve održivog razvoja je nesumnjivo više nego zaslužna.

Ona odiše neverovatnim stilom i elegancijom sa turbanom koji nosi kao alternativu hidžabu. Njena impresivna garderoba uključuje brendove međunarodnih dizajnera kao što su Chanel, Dior, Hermes, Ralph & Russo, Stephane Rolland, Jean Paul Gaultier i Valentino.

Ona nema stilistu

Prva dama Katara, koja je poznata po svom jedinstvenom, individualnom stilu sa bogatstvom od skoro 15 milijardi dolara, nema stilistu. Sama Šeika je rekla: „Nemam stilistu jer ne bih našla nikoga ko bi razumeo šta želim. To je moja mentalna poslastica“, objasnila je. „Kada sam iscrpljena, idem u svoju garderobu i pregledam svoje ormare, i pokušavam da kombinujem stvari.“

U stvari, postoji ceo Instagram nalog posvećen stajlinzima Šeike Moze. Nalog ima preko 2000 njenih stilskih odevnih kombinacija i više od 280 hiljada pratilaca.

Njen urođeni smisao za modu pretvorio se u posao

Ova majka sedmoro dece je sila mode koja ne samo da pokazuje odličan osećaj za stil, već i ima koristi od toga. Od kompanija Harrods i Claridge do modne kuće Valentino, država Katar poseduje neke od najpoznatijih evropskih brendova. Ne morate biti genije da biste shvatili da je Njeno Visočanstvo šeika Moza bint Naser imala ulogu u akviziciji. Katarska kraljevska porodica je 2012. kupila italijanski luksuzni brend Valentino za 860 miliona dolara. Katar Holding je u martu 2012. kupio 1% udela u francuskoj grupi luksuznih proizvoda LVMH Louis Vuitton Moet Hennessy za skoro 700 miliona dolara. Ima smisla samo da je, kao najmoćnija žena u Kataru i jedna od najmodernijih na svetu, bila vlasnica kultne londonske robne kuće Harrods. Žena koja se bavi visokom modom neprimetno se uključila u Fashion Trust Arabia (FTA), pokrenutu u septembru 2018, fokusirajući se na dizajn ženske odeće.

Strastveno interesovanje za umetnost

The House of Thani je duboko uključena u oblast umetnosti više od dve decenije. Katarski emir šeik Hamad bin Kalifa Al-Tani i njegova supruga Šeika Mozah bint Naser Al Misned dospeli su na naslovne strane zbog kupovine rekordnog Rockefeller Rothko (White Center) u Njujorku 2007. za neverovatnih 72,8 miliona dolara. Par je takođe kupio „Lullaby Spring“ Demijena Hirsta za skoro 10 miliona dolara u Londonu u junu 2007, što je najveća cena ikada plaćena za delo živog evropskog umetnika na aukciji.

Nakit koji odgovara njenoj lepoti i gracioznosti

Njeno Visočanstvo Šeika Moza je oličenje lepote i svetski poznata ikona stila. Svoju odeću kombinuje sa jednako privlačnim draguljima. Među njenom ogromnom kolekcijom spektakularnog nakita je upečatljiva Cartier Eternity dijamantska ogrlica, za koju se veruje da je modifikovana specijalno za Šeiku Mozu. Dva najveća smaragda na svetu, teška 205 i 206 karata, zamenjena su sa dva velika bela dijamanta kako bi se savršeno slagali sa njenom zagasito sivom haljinom J. Mendel Couture koju je nosila na događaju u Londonu 2010. Šeika Moza je često stilizovala svoje jednobojne haljine visoke mode sa pojasevima. Jedan takav primer bio je kaiš Silvije Furmanović po meri napravljen od zlata, sedefa i dijamanata. Ovo su samo neke blistave kapljice iz okeana dragocenih dragulja koje su privukle našu pažnju.

Mega vila u Dohi i Londonu

Članovi katarske kraljevske porodice vredni 335 milijardi dolara žive u palati Amiri Divan koja je obavijena velom tajne i raskoši. Rezidencija emira i njegove porodice može se pohvaliti veličanstvenim belim zidovima, uređenim travnjacima i prostorijama koje ukazuju na luksuz koji se krije u palati koja je prepuna raznih sadržaja koje možemo samo da zamislimo.

Pored palate u Kataru, Šeika Moza stvorila je dom od čuvene londonske Cornvall Terrace od 80 miliona dolara. Zatim je platila dodatnih 40 miliona dolara za 2-3 Cornvall Terrace, što je jedna od najskupljih nekretnina. Vila vredna 250 miliona dolara ima 3300 kvadratnih metara sa spa centrom, bazenom, kozmetičkim salonom, prostorom za batlera i dadilje, dečijim igraonicama, prostorima za masažu, dva lifta i fiskulturnom salom.

Obrazovanje je glavna briga Šeike Moze

Kao vladarka represivne nacije, Moza je uživala slobodu u sopstvenom obrazovanju. Diplomirala je u oblasti javne politike u islamu na Fakultetu za islamske studije u Kataru Univerziteta Hamad bin Kalifa, kao i sociologiju. Kraljevska porodica promoviše reforme obrazovanja u svojoj zemlji kroz Katarsku fondaciju za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice, a Šeika Moza je 2012. godine osnovala EAAF u nastojanju da pruži ruku pomoći zajednicama kojima je potrebna humanitarna podrška, posebno u sektoru obrazovanja.

„Kada su moja deca bila mala, mučila sam se sa njihovim obrazovanjem, nisam imala mnogo izbora, ni javne ni privatne škole i nije bilo te razlike između ova dva puta. Napravila sam svoju školu, a onda sam započela reforme u Kataru“, rekla je Šeika Moza. „Morate obrazovati ljude da budu razboriti, da budu mudri u pogledu bavljenja svojom okolinom, svojim zdravljem, higijenom […] kada obrazujete pojedinca, vi zaista pomažete da u zemlji dođe do zdravog blagostanja.”

Luxury Experience