Upoznajte Lulo Rose - najveći dijamant pronađen u poslednjih 300 godina

Ima nešto posebno u neobrađenom dijamantu.

Njegovo posebno svetlucanje u sirovoj kraljevskoj lepoti je prizor vredan dugog posmatranja, a još više kada je u pitanju masivni ružičasti dijamant, najveći dragi kamen pronađen u poslednjih 300 godina.

Upoznajte Lulo Rose, dijamant tipa IIa od 170 karata, jedan od najređih i najčistijih oblika prirodnog kamena, koji su iskopali rudari u Angoli.

"Ovaj rekordni i spektakularni ružičasti dijamant izvučen iz Luloa nastavlja da prikazuje Angolu kao važnog igrača na svetskoj sceni“, rekao je ministar mineralnih resursa Angole, o petom najvećem dijamantu pronađenom u rudniku Lulo.

Rudnik pripada kompaniji Lucara Diamond Company, sa sedištem u angolskom regionu Lunda Norte bogatom dijamantima.

"Samo jedan od 10.000 dijamanata je ružičasto obojen. Dakle, sigurno gledate u veoma redak primerak kada pronađete veoma veliki ružičasti dijamant“, rekao je izvršni direktor Stiven Veteral.

Veliki prirodni roze dijamant će na međunarodnom tržištu biti nesumnjivo skup, ali ta vrednost se može utvrditi tek nakon što se prelepi Lulo Rose iseče i ugladi. Zatim postoji činjenica da dragi kamen gubi 50 procenata svoje težine u procesu poliranja i rezanja.

Izgleda da će blistavi Sakura dijamant uskoro dobiti konkurenciju. Podsetimo da je živopisni, ljubičasto-ružičasti dijamant od 15,81 karata, tipa lla Sakura prodat na Christie's aukciji za rekordnih 29 miliona dolara 2021.