Umetnička kolekcija suosnivača kompanije Microsoft oborila sve rekorde

Pet slika pridružilo se klubu devetocifrenih, dok je 20 umetnika postavilo nove rekorde u prodaji.

Poznato je da kolekcija pokojnog suosnivača kompanije Microsoft sadrži brojna remek dela u besprekornom stanju. Na nedavno održanoj aukciji Christie’s pet ponuđenih slika premašilo je 100 miliona dolara pojedinačno, najviše ikada za jednu prodaju, i svaka je postavila svetski rekord za umetnika.

Među najskupljim prodatim delima je slika "Tri modela" ("Les Poseuses, Ensemble") francuskog slikara Žorž Pjer Sera, pionira pointilizma, koja je prodata za 149,2 miliona dolara. U klubu od 100 miliona dolara takođe su se našla umetnička dela Sezana, Van Goga i Klimta.

Živopisni pejzaž francuskog slikara Pola Sezana, „Planina Sent Viktor“, prodata je za 137,8 miliona dolara, dok je delo austrijskog slikara Gustava Klimta „Brezova šuma“ iz 1903. godine prodato za 104,6 miliona dolara.

Petnaest drugih umetnika je takođe postavilo nove rekorde, uključujući Lusijana Frojda, Džaspera Džonsa, Endrua Vajeta, Sema Frensisa i Edvarda Štajhena, čija je mračna slika "The Flatiron" na kojoj se nalazi istoimena znamenitost Njujorka, prodata za 11,84 miliona dolara.

False Start apstrakcija iz 1960.godine sa potpisom Džaspera Džonsa, koja izgleda kao jedna od njegovih čuvenih mapa, ostavljajući platno prekriveno gustim komadićima boja u njegovom prepoznatljivom stilu šablona, prodata je za 55,35 miliona dolara. Komad je dovoljno mali da ga držite u rukama, ostavljajući gledaocima da zamisle koliko bi koštao neki veći komad Džaspera Džonsa da se našao na aukciji.

Sav prihod sa aukcije će biti doniran u dobrotvorne svrhe u skladu sa Alenovim željama, koji je preminuo 2018. godine. Podsetimo da je Pol Alen bio američki preduzetnik koji je zajedno sa Bilom Gejtsom 1975. godine osnovao kompaniju Microsoft.

Luxury Experience