U Južnoj Koreji sada možete da kupujete zlatne poluge iz automata

Šta kažete na to da uz mleko, jaja ili druge predmete za domaćinstvo kupite zlatnu polugu?

Čudno zar ne? Pa ipak, u Južnoj Koreji sada možete slobodno kupiti zlato iz automata u prodavnicama. U više od 30 prodavnica širom zemlje automati „distribuiraju” zlatne poluge težine do 37,5 grama. Cena se menja svakodnevno, ali počinje od oko 64 dolara za polugu od pola grama.

Mašina za prodaju zlata privlači pažnju kupaca zbog sve veće potražnje za sigurnom imovinom i trenda širenja mikro investicija. CU, lanac prodavnica u Južnoj Koreji, počeo je da prodaje zlato u aprilu. U roku od dva dana, zlatne poluge od jednog grama su rasprodate, rekla je matična kompanija BGF Retail. 

U stvari, do 31. maja kupljeno je 95 odsto od 770 dostupnih zlatnih proizvoda. Uskoro će prodavnice imati i opcije veće težine, poluge zlata od 2 do 10 grama.

Potražnja za zlatom — čija je tržišna cena dostigla rekordnih 2.400 dolara za 28,35 grama u maju — možda raste posebno među milenijalcima i generacijom Z.

BGF kaže da je većina kupaca zlata u prodavnicama bila u tridesetim godinama. Međutim, čini se da su i mlađi ljudi otvoreni za trend mikro-ulaganja. U Velikoj Britaniji, na primer, 65% generacije Z i milenijalaca reklo je da bi investiralo u akcije kompanije.

Laka dostupnost zlata nije ograničena samo na Južnu Koreju. Američki potrošači dobili su priliku da kupe prošle godine kada je glavni lanac prodavnica Costco počeo da nudi zlatne poluge među svojim proizvodima. Tamo je potražnja bila toliko velika da je Costco ograničio kupovnu moć svakog kupca na dve zlatne poluge, a kada su se pojavile na policama, poluge su se rasprodale za nekoliko sati.

Ostaje da se vidi da li će se lako dostupno zlato pokazati jednako popularnim svuda u svetu kao u Južnoj Koreji.

Luxury Experience