Dubai dobija najveću veštačku obalnu šumu sveta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by URB (@urbplanning)

Ambiciozni projekat Mangroves u Dubaiju ima za cilj da posadi 100 miliona stabala koja će transformisati 72 km obale i nadoknaditi CO2 koji svake godine emituje 260.000 automobila...

Dubai nastavlja da zadivljuje. Neverovatan grad već ima najveće veštačko ostrvo na svetu Palma Džumejra, a u metropoli će se uskoro pojaviti najveća veštačka obalna šuma na Zemlji - Mangroves.

Poznato je da su mangrove sposobne da apsorbuju 1,23 miliona tona ugljen-dioksida godišnje - otprilike istu količinu koju proizvodi 260.000 automobila sa tradicionalnim motorima. Prema navodima, za praćenje ovih šuma koristiće se AI tehnologije, sateliti i bespilotna vozila, a one će svoje mesto pronaći u šest  priobalnih područja: Plaža Džebel Ali, Dubai Marina, Džumejra, Um Sukejm i Plaža Ostrva Dubaija. Šuma će sadržati eko staze za šetnju, biciklizam i trčanje, rekreativne površine na plaži, parkove i nekoliko eko centara.

Ova inicijativa nije samo ekološka, već sadrži i obrazovna sredstva, kao što je Mangrove Visitor Hub. Botanički muzej i Centar za očuvanje rezervata prirode će podsticati istraživanje, obrazovanje i promovisati brigu o životnoj sredini. „Ovaj projekat je mnogo više od obnove obale ili otpornosti - radi se o postavljanju globalnog standarda za to kako gradovi mogu uravnotežiti potrebe planete sa potrebama ljudi“, objasnio je izvršni direktor URB.

U Centru za zaštitu prirode gosti će moći da uče o mangrovama i zaštiti životne sredine, dok će botanički muzej  uključivati eksponate koji objašnjavaju istoriju evolucije i adaptacije biljaka, kao i eksponate o zaštiti obale i klimatskim promenama.

Razvoj „Dubai Mangrove Forests“ sprovodi lokalna kompanija Urb. Projekat je trenutno u fazi istraživanja, datumi završetka nisu objavljeni, ali Dubai Mangroves će bez sumnje biti živahan dodatak već blistavom gradu.

Luxury Experience