Tuna od 200.000 dolara

Ova tuna je jednostavno previše dobra za konzerve.

Tokom svoje ceremonijalne novogodišnje aukcije, slavni tokijski Toyosu market ribe, prodao je kapitalca. Sa težinom od 229 kilograma, tuna koja je prodata promenila je vlasnika po ceni od 202.000 dolara. I dok je to definitivno impresivna suma za bilo koju sortu morske hrane, ona zapravo predstavlja samo 10 % cene koja je prošle godine plaćena i praktično kusur od 3.1 milion dolara koliko je koštala tuna 2019.godine.

Takav impresivni pad cene može se pripisati padom u kvalitetu, ali zapravo to nije bio slučaj. Kao što ste mogli da prepostavite, pandemija korona virusa i veliki broj zatvorenih restorana su tome doprineli. Sa ograničenim tržištem i velikim brojem ljudi koji naručuje svoju hranu i jede kod kuće usled pandemije, ovaj biznis koji je nekada cvetao, polako propada.

Sama aukcija morala je biti promenjena usled pandmeije. Zbog javnog zdravlja, ovaj događaj koji je obično bio pun ljudi bio je ograničen, a pored toga, održan je u periodu kada je infekcija rekordno visoka u Tokiju.

Pomenutu tunu kupio je Jukitaka Jamaguči, jedan od vodećih dobavljača fine tune, čiji su klijenti ljudi poput suši majstora, Takaši Saitoa. Upecana nadomak Ome u severnom Japanu, ova riba će biti servirana u Ginza Onodera, grupi tokijskih restorana, koji su zaista prestižni.