The World of Heidi Holten: uzbuna oko jedne od najvećih aukcija nakita u istoriji

Velika aukcija nakita izaziva reakcije zbog veza vlasnika sa nacistima, što je sama aukcijska kuća Christie's već potvrdila.

Ogromna kolekcija nakita će se naći na aukciji Christie's, ali ono što privlači pažnju javnosti i stručnjaka nisu samo veličina i vrednost nakita, već mračna istorija njegovog vlasnika.

Aukcijska kuća će ponuditi 700 komada nakita austrijske naslednice Hajdi Horten u jednoj od najvećih aukcija nakita u istoriji. Očekuje se da će kolekcija doneti više od 150 miliona dolara, što daleko premašuje sumu od 137 miliona dolara koju je donela legendarna kolekcija nakita Elizabet Tejlor.

Prema aukcijskoj kući Christie's, dragulji Hortenove, koja je preminula prošle godine, deo su značajnog nasleđa koje je dobila nakon smrti svog prvog muža Helmuta 1987. godine.

Međutim, aukcijska kuća je otkrila da je „poslovna praksa gospodina Hortena tokom nacističke ere, kada je kupovao jevrejska preduzeća koja su se prodavala pod prinudom, dobro dokumentovana“. Horten je, priznaje aukcijska kuća, da bi kupio jevrejske poslove, ucenjivao njihove vlasnike pretnjom nacista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie's (@christiesinc)

U nastojanju da ublaži uticaj ove mračne istorije, Christie's se obavezao da će prihod od prodaje biti prosleđen Fondaciji Hajdi Horten, kao i brojnim misijama koje je podržavala tokom svog života, uključujući medicinska istraživanja i dobrobit dece. Christie's je takođe rekao da će nakon prodaje dati "značajan doprinos" organizaciji koja "promoviše istraživanje i obrazovanje o holokaustu".

„Znamo da postoji bolna istorija“, rekla je za Antija Pirs, predsednica Christie's za Evropu, Bliski istok i Afriku. „Odmerili smo događaj sa različitim faktorima“, dodajući da je fondacija „ključni pokretač filantropskih ciljeva“.

Prema izveštaju Njujork tajmsa, otac novinarke Stefani Stefan iz Minhena bio je član odbora kompanije koja je prodata Hortenu pod prinudom. Stefan je objavio izjavu drugog jevrejskog vlasnika preduzeća koji je tvrdio da im je Horten pretio deportacijom u koncentracione logore ako ne pristanu da prodaju svoju imovinu. Međutim, istoričar, kojeg je angažovala Hajdi Horten, tvrdi da Helmut nikada nije dovršio kupovinu kompanije Stefanovog oca i dovodi u pitanje tačnost izjave.

Ostaje da se vidi kako će dokumentovana povezanost Helmuta Hortena sa nacistima uticati na eventualnu prodaju ogromne kolekcije nakita.

Luxury Experience