Stariji par prodao je afričku masku za bagatelu – preprodavac zaradio milione

Stariji par u Francuskoj optužio je prodavca antikviteta da ih je prevario i uskratio iznos od sedam cifara nakon saznanja da je afrička maska koju su mu prodali dostigla 4,2 miliona evra (4,4 miliona dolara) na aukciji…

Prema listu Le Monde, koji je prvi izvestio o ovoj vesti, neimenovani par je pokrenuo tužbu protiv prodavca, tražeći od apelacionog suda u Nimu da utvrdi kolika im odšteta pripada.

Maska je pronađena dok je par čistio svoju imovinu pripremajući se za garažnu rasprodaju. Međutim, ona je bila rezervisana za lokalnog prodavca antikviteta, koji je pristao da je kupi za 150 evra (oko 157 dolara) u septembru 2021. Mesecima kasnije pročitali su u novinama da je maska prodata za milione u aukcijskoj kući u Monpeljeu. Prema zvaničnom spisku aukcije, to je zapravo bila tradicionalna Fang maska iz Gabona koja se koristi na venčanjima, sahranama i drugim ritualima. Retko viđena izvan Gabona, sa manje od desetak primeraka u muzejima širom sveta – maska je doneta u Francusku od strane dede muža, koji je bio kolonijalni guverner u Africi.

Tužba protiv preprodavca još uvek traje, ali pa je uspeo da ostvari malu pobedu: apelacioni sud je 28. juna odlučio da njihova tvrdnja "načelno deluje osnovano" i naredio je da se prihod od prodaje zamrzne dok traje slučaj. Njihova argumentacija se zasniva na verovanju da je prodavac sakrio svoje sumnje o pravoj vrednosti artefakta. Umesto da izloži masku u svojoj radnji, kontaktirao je tri aukcijske kuće u Francuskoj da bi dobio procenu njene novčane vrednosti. Poslednji s kojim je kontaktirao bio je specijalista za afričke artefakte, koji je masku analizirao koristeći karbonsko datiranje i spektrometriju. Testovi su odredili da maska potiče iz 19. veka, a stručnjak za etnologiju, nakon što ju je pregledao, rekao je da je koristi Ngil, tajno muško društvo unutar Fang naroda zaduženo za pravosudne poslove.

Aukcijska kuća je masku stavila na prodaju sa procenjenom vrednošću između 300.000 i 400.000 evra; prodala se u martu 2022. za više od trostruko veću sumu od najviše procenjene vrednosti.

Suočen sa potencijalnim pravnim postupkom, prodavac antikviteta je paru prvobitno ponudio 300.000 evra (oko 315.000 dolara) na ime odštete, ali sudski dokumenti koje je pregledao Artnet News otkrivaju da je ponuda odbijena zbog protivljenja njihove dece. Sud u Alèsu im je odobrio zaštitnu zaplenu prihoda od prodaje, što je izvršeno u maju 2022. Ova odluka je poništena od strane nižeg suda, a sredstva su vraćena prodavcu.

Slučaj je trenutno na razmatranju u višem sudu u Nimu.

Luxury Experience