Španski milijarder dobio zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja

Pikasova umetnička dela definitivno predstavljaju dragocene komade…

Radovi slavnog umetnika neretko dostižu milione kada se prodaju, a smatraju se najtraženijim komadima koje umetnička zajednica može posedovati. Samim tim, nije ni čudo što zemlje poput Španije imaju stroga pravila kada se radi o izvozu njegovih slika (a i slika njegovih ostalih sunarodnika), izvan zemlje.

Ipak, milijarder Hajme Botin je bio neposlušan, pa je skoro pokušao da prokrijumčari Pikasov istorijski portet nazvan Glava  žene, koji je deo iz njegovog pre-kubističkog “Rose” perioda i vredan je oko 29 miliona dolara. Iako nije dobio dozvolu da iznese sliku van zemlje, milijarder se odlučio da to ipak učini. Tajkun, koji je nekada bio vođa španske kompanije Bankinter, uhvaćen je na delu i proglašen krivim za krijumčarenje “dobara sa kulturnim značajem”, te je odmah morao da preda slavno umetničko delo vlastima.

Botin je osuđen na 18 meseci zatvora, a dobio je i kaznu od 52.4 miliona evra koju mora platiti. Osamdesettrogodišnji milijarder ima deset dana za podnošenje žalbe na ovu odluku, pa je malo verovatno da će odslužiti zatvorsku kaznu zbog svojih godina i činjenice da mu je ovo prvi prestup. Videćemo da li je naučio svoju lekciju.