SpaceX obećava svemirski turizam do kraja iduće godine

Čovečanstvo je upravo načinilo još jedan korak napred, prema intergalaktičkom putovanju…

SpaceX kompanija koju vodi Elon Mask, upravo je otkrila da će četiri obična građanina odvesti do krajnje granice uz pomoć svoje Dragon svemirske letelice do kraja iduće godine. U izjavi koja je javno objavljena u utorak, SpaceX kompanija najavila je parterstvo sa kompanijom koja se bavi svemirskim turizmom, Space Adventures, koja će jednom kvartetu dati priliku da vide planetu Zemlju na način na koji je niko nije video još od Gemini programa iz šezdesetih godina.

Ove vesti su zaista zagolicale interesovanja javnosti, pa je Space Adventures sajt pao usled neverovatne količine saobraćaja. Plan misije je sledeći: nakon lansiranja iz Cape Canaveral u Floridi, Dragon će provesti pet dana u slobodnom letu kroz galaksiju, na visini koja je dva do tri puta veća od pozicije Internacionalne Svemirske Stanice, što je 408 kilometara iznad površine Zemlje. Umesto pristajanja na stanicu, letelica će ići u orbitu oko planete, dajući svojim putnicima priliku da Zemlju vide na sasvim novi način i naprave gomilu fotki za uspomenu, pre nego što se vrate na tlo.

Ukoliko misija bude uspešna, ona će takođe oboriti visinski svetski rekord za svemirski let privatnih građana. Takođe, ona će predstaviti prvo orbitalno iskustvo koje pruža američka tehnologija.

Četiri srećna putnika koja se budu odvažila u ovu avanturu moraće da završe nekoliko nedelja obuke i treniranja pre nego što se upute prema svemiru. Za sada, još uvek ne znamo koliko će ovo putovanje koštati. Da li ste zainteresovani?