Sotheby's prodaje lične predmete legendarnih sportista koji su ušli u istoriju

Postoje sportisti koji su sami napisali svoju istoriju, koje možemo nazvati legendama i koji će zauvek ostati u svačijem umu i srcu, poput pravih idola koji su svojom ličnošću i veličinom ostavili neizbrisiv trag...

Svako bi želeo da ima nešto njihovo, a sada, aukcijska kuća Sotheby's nudi neke od najpoznatijih predmeta legendarnih sportista! Dres velikog Kobija Brajanta, patike koje je Serena Vilijams odabrala za US Open i - naravno - dres koji je Majkl Džordan nosio u prvoj utakmici NBA finala 1998. samo su neki od njih...

Ne morate da volite sport da biste svojoj kolekciji želeli da dodate predmet koji je pripadao vrhunskom sportisti, posebno kada se govori o stvarima ogromne vrednosti, koje slobodno možemo nazvati kultnim komadima. 

„Pokušali smo da izaberemo mnogo stvari koje su se zaista odnosile na specifične trenutke u vremenu za koje smo mislili da će biti od interesa za kolekcionare“, rekao je između ostalih Bram Vahter, šef odeljenja za uličnu odeću i moderne kolekcionarske predmete.

Reč je o dvodelnoj kolekciji, nazvanoj „INVICTUS“ koja obuhvata neke od najboljih sportskih artikala predstavljenih poslednjih godina, koje su nosile velike sportske ličnosti, koje su se istakle i ušle u istoriju u svom sportu - od Majkla Džordana, preko Rodžera Federera, pa sve do Muhameda Alija. Aukcija će se održati u Njujorku 14. septembra, a predmeti su već predstavljeni kolekcionarima koji će učestvovati u velikom nadmetanju da osvoje ono što žele. Očekuje da će se cena dresa koji je Džordan nosio na prvoj utakmici NBA finala 1998. godine, poslednje godine sa Čikago Bulsima, kretati između 3 i 5 miliona dolara!

Ako postoji jedna žena koja je ostavila trag u tenisu, to je nesumnjivo Serena Vilijams. Velika sportistkinja je napisala svoju priču i donela tešku odluku da se povuče iz sveta tenisa. Završila je blistavu karijeru na svom poslednjem „nastupu” na US Openu, a u okviru pomenute aukcije se nalazi par patika sa njenim potpisom, koje je dizajnirao legendarni Virdžil Ablo, koji je preminuo pre nekoliko meseci. Ablo je dizajnirao kolekciju „Queen“ za Nike u čast Serene i 50. godišnjice US Opena 2018. godine, a sada jedan određeni par zauzima centralno mesto. „Nismo znali da će US Open biti njen poslednji nastup kada smo ih dobili. Mislim da će to biti jedan od najtraženijih artikala na aukciji,” primetio je Bram Vahter.

Kao i Serena, podjednako važan za teniski sport, za one koji ga vole je Rafael Nadal. Španski teniser sa Majorke i dalje nam pruža sjajne trenutke i pleni svojim dostignućima. Nesalomiv je, savladava sve prepreke, pa i sebe, svaki put kada je na terenu. Na aukciji su crno ljubičaste Nike Air "Zoom Cage 3" patike koje je Španac nosio u četvrtfinalnom meču US Opena 2019. protiv Dijega Švarcmana. "Jedan mali detalj koji mi se sviđa je na levoj patici, a postoje posebne oznake za 10, 13 i 17, za svaki US Open koji je osvojio", objašnjava Vahter.

Naravno, aukcija nije mogla da propusti Kobija Brajanta. Sjajni NBA igrač, koji je zajedno sa svojom 13-godišnjom ćerkom Đanom i njihovim prijateljima izgubio život u strašnoj avionskoj nesreći kada su se uputili na košarkaški trening, ušao je u istoriju i još uvek je uzor milionima ljudi. Njegov jedinstveni mentalitet i ono što je radio na terenu tokom karijere, nikada neće biti zaboravljeni, a očekuje se da će dres LA Lejkersa, koji je Crna mamba nosila na poslednjoj premijeri, biti na aukciji sa veoma visokom cenom. U toj nezaboravnoj utakmici, oktobra 2015. godine, Brajant je za 29 minuta učešća imao 24 poena, 4 skoka i 2 ukradene lopte, u jedinstvenom nastupu koji je ušao u istoriju...

Luxury Experience