Sotheby's je prodao sto od azbesta iz 19. veka za 1,6 miliona dolara

Jean Prouve sto od 1,6 miliona dolara dokazuje da nije sve što blista zlato i nije sve skupo dragoceno. Samo pre nekog vremena, Sotheby's je prodao dva skupa stola Jean Prouve koji su napravljeni od fibriranog betona Granipoli. „Fibrirani“, je francuski trgovački izraz za mešavinu cementa i azbesta, detalj je koji je zapeo za oko Džonatanu O’Heju, trgovcu umetnosti i antikviteta.

Poznato je da vlaknasti mineral izaziva rak, ali se u to vreme smatrao odličnim građevinskim materijalom. Jedan od dva stola Jean Prouve prodali su kolekcionar umetnosti Piter Brant i supermodel Stefani Sejmur za 988.000 dolara. Prošlog meseca, drugi komad je prodat na aukciji “Important Design” kuće za ogromnih 1,6 miliona dolara.

Stolovi su pripadali eri iz 1930. godine i bili su deo seta od 30 napravljenih 1939. za kantinu u letnjem kampu na moru u Francuskoj. Sto napravljen od azbesta u dečjem letnjem kampu danas je nezamisliv jer kada materijal počne da propada, udisanje njegovih mikroskopskih kancerogenih vlakana može biti smrtonosno.

Još je neshvatljivije da jedna poštovana aukcijska kuća kao što je Sotheby's nije nagovestila da će kupac potrošiti hiljade na stari komad nameštaja sa opasnom supstancom. „To je jednostavno pogrešno. Postoji moralna obaveza da se kupci obaveste, bez obzira da li im je stalo ili ne – azbest je poznati kancerogen.

Predstavnik aukcijske kuće rekao je u mejlu: „Sotheby’s trenutno radi sa svojim naučnim istraživačkim timom na identifikaciji materijala. Predmet ostaje u posedu aukcijske kuće Sotheby's i biće izolovan do rezultata analiza.“

Luxury Experience