„Smrt će biti olakšanje“: Elon Mask je otkrio svoje tri glavne fobije

Elon Mask je nedavno govorio na konferenciji za novinare u svemirskoj luci SpaceX Starbase u blizini sela Boka Čika u južnom Teksasu.

On smatra da su najstrašniji rizici za čovečanstvo pad nataliteta, verski ekstremizam i veštačka inteligencija koja se „ne razvija kako je planirano“. Ali sama smrt, međutim, nije bila uključena u njegovu listu.

„Potrošio sam dosta vremena na pitanja plodnosti“, rekao je Mask. „Ovo bi mogla biti najveća pretnja budućnosti ljudske civilizacije". On je izrazio zabrinutost zbog modernih porodica koje imaju sve manje dece, a izveštaji su pokazali da je stopa nataliteta pala za 4% od 2019. do 2020. godine, što je najoštriji jednogodišnji pad u skoro 50 godina i najmanji broj rođenih beba od 1979. godine.

Mask je bio miran po pitanju sopstvene dugovečnosti: „Svakako bih želeo da očuvam zdravlje tokom dužeg vremenskog perioda, ali ne plašim se da umrem. Mislim da će to biti olakšanje." Međutim, dodao je da bi voleo da živi dovoljno dugo da se program kompanije SPACEX u potpunosti realizuje.

Inače, nekoliko svetskih milijardera, uključujući Džefa Bezosa, su u potrazi za naučnim izvorom mladosti. Mask je, međutim, rekao da nije zainteresovan za produženje ljudskog životnog veka. Elon se osvrnuo na američke političare koji su stariji od opšte populacije, a ovaj jaz u godinama, po njegovom mišljenju, doveo je do toga da vlada izgubi kontakt sa srednjom klasom.

„Istina je da većina ljudi ne menja mišljenje. Dakle, ako ne umru, mi ćemo ostati zaglavljeni sa starim idejama i društvo se neće razvijati“, nastavio je on.

Sa druge strane, Mask je rekao da je njegova najveća nada da čovečanstvo stvori „samoodrživi GRAD NA MARSU“. „Bio bih srećan da čovečanstvo ima grad na Marsu, jer je tada verovatni životni vek čovečanstva mnogo duži“, objasnio je on.

Elon Mask je takođe otkrio recept za sreću: „Da biste bili potpuno srećni, mislim da morate biti srećni na poslu i srećni u ljubavi. Dakle, pretpostavljam da sam umereno srećan", rekao je on.