Skelet dinosaurusa star 150 miliona godina na aukciji

Ovaj dobro očuvani Kamptosaur se sastoji od više od 80 odsto originalne kosti.

Beri, fosilizovani biljojed, koji će biti ponuđen na aukciji u Hotelu Drouot u Parizu sledećeg meseca, datira iz perioda pre nekih 150 miliona godina i sastoji se od više od 80 odsto originalne kosti, zbog čega će verovatno biti prodat po ceni koja se kreće između 855.000 i 1.28 miliona dolara na aukciji koja će biti održana 20.oktobra.

Beri je prvi put otkriven u Vajomingu devedesetih godina prošlog veka, pre nego što je kasnije obnovljen 2000. godine od strane paleontologa Berija Džejmsa, kako je izvestila agencija Rojters. Italijanska laboratorija Zoic izvela je dalje restauracione radove na skeletu nakon što ga je kupila prošle godine da bi ga uskladila sa trenutnim naučnim standardima.

"Ovo je izuzetno dobro očuvan primerak, što je prilično retko," rekao je Aleksandr Žikelo iz Hotela Drouot. "Ako uzmemo primer njegove lobanje, ona je 90 posto kompletna, a ostatak dinosaura (skeleta) je kompletiran 80 odsto."

Dugačak skoro 5 metara i visok oko 2 metra, Beri je deo porodice Iguanodontidae, koja je bila jedna od najranijih grupa otkrivenih dinosaura. Kosti su iskopane u fosilno bogatoj Morrison formaciji u Vajomingu. Bio je to prilično neobičan nalaz, jer ornitopodni dinosauri čine oko 14 odsto svih primeraka pronađenih u tom području.

Uprkos nekim kritikama iz naučne zajednice, kosti dinosaura postale su omiljeni kolekcionarski predmeti. Zapravo, šest skeleta je prodato na aukciji samo prošle godine, dok ovi cenjeni fosili privlače i ogromne sume novca. Još 2020. godine, skelet T-Rexa po imenu Stan prodat je za rekordnih 31,8 miliona dolara na Christie’s aukciji pre nego što je pronašao svoje trajno mesto u muzeju u Abu Dabiju.

Ako ste zainteresovani za kupovinu Berija ili nekog drugog dinosaurusa, obavezno se dobro informišite i istražite poreklo skeleta. Poslednje što želite je da završite s nečim što nije vredno.

Luxury Experience