Set posuđa od porcelana koji je koristila kraljica Elizabeta II odlazi na aukciju

Porcelanske tanjire je prvobitno naručio francuski kralj Luj-Filip I.

Ako želite da večerate kao kraljica Elizabeta II, pripremite svoje novčanike. Set posuđa koje je jednom koristila pokojna kraljica sada odlazi na aukciju. Servis od porcelana, koji datira iz 19. veka, biće na aukciji u Parizu kasnije ovog meseca sa visokom procenom od oko 536.442 dolara (500.000 evra).

Prvobitno naručen od strane francuskog kralja Luja-Filipa I, set posuđa je napravljen od strane kompanije Sevres, zvaničnog proizvođača kraljevskih tanjira, 1842. godine. Sačinjen je od 98 delova koji zaista oduzimaju dah. Kraljica je koristila tanjire 1967. tokom trodnevnog privatnog obilaska ergele. Odsela je u Šato de Sasi u Normandiji, gde je koristila tanjire samo jednom (ali i jednom je više nego dovoljno za obožavaoce kraljice).

Aukcionarka Florens Baron-Reverdito, koja je zadužena za prodaju kaže da je iznenadio broj tanjira - ima ih 75, svaki je sa scenama različitih životinja i svi su u savršenom stanju. Zajedno sa tanjirima, otkrivena su i 23 dodatna komada koja upotpunjuju set posuđa, uključujući posude za šećer ukrašene zlatom, činije za voće, dva velika tanjira i još mnogo toga.

„Možete da vidite kvalitet zlata, pozadinu boje ahata i slike životinja iz Afrike, Azije, Evrope i Amerike“, rekla je Manuela Finaz de Viljan, stručnjak za keramiku. „Svi su različiti. To je zapravo istorijska kolekcija koja dokumentuje znanje koje su naučnici imali u vreme životinja koje su živele na ovim kontinentima."

Aukcija će se održati 28. marta 2023. u Parizu. Pre početka nadmetanja, set tanjira će biti izložen javnosti od 25. do 27. marta.

Luxury Experience