Saudijska Arabija želi da bude domaćin FIFA Svetskog kupa 2034.godine

Više slika

Više slika

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da organizuje FIFA Svetski kup 2034. godine u okviru svog novog futurističkog projekta kako bi pokazao Kataru ko je gazda...

Ovaj futuristički "vertikalni planinski grad" sa veštačkim jezerom dužine 3,2 kilometra deo je projekta vrednog milijardu dolara, poznatog kao Grad Neom. Saudijska Arabija je odlučila da samostalno konkuriše za domaćina FIFA Svetskog kupa 2034, napuštajući zajedničku ponudu sa Egiptom i Grčkom za domaćinstvo Svetskog kupa 2030. godine. Ako dugogodišnji rival Katar može da se odlično nosi sa organizacijom ovog događaja, nema razloga zašto ova brzorastuća, naftom bogata nacija sa impresivnim megaprojektima to ne bi mogla i još bolje. Prema The Times, saudijski zvaničnici su kontaktirali visoke zvaničnike evropskog fudbala kako bi osigurali podršku Kraljevini za organizaciju ovog prestižnog međunarodnog fudbalskog turnira.

Saudijska Arabija ima mnoštvo potencijalnih mesta za održavanje turnira, ali izdvaja se Grad Neom, tačnije futuristički ski centar Trojena, gde je takođe planirano održavanje Zimskih Olimpijskih igara 2029. godine. Grad Neom, čija se vrednost procenjuje na milijardu dolara, predstavljen je od strane prestolonaslednika Muhameda bin Salmana 2017. godine kao deo vizije zemlje za 2030. godinu. Trojena je predivan ski centar, sa veštačkim jezerom, luksuznim stambenim objektima i wellness letovalištima koja bi do 2030. mogla privući čak 700.000 posetilaca.

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman izjavio je: "Trojena će ponovno definisati planinski turizam za ceo svet stvarajući mesto bazirano na principima ekoturizma, ističući naše napore da sačuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet života zajednice. Biće važan doprinos turizmu u regionu, jedinstven primer kako Saudijska Arabija stvara destinacije bazirane na svojoj geografskoj i ekološkoj raznolikosti."

U poslednjim godinama, Saudijska Arabija je sama promenila lice fudbala dovođenjem visoko rangiranih fudbalskih igrača kao što su Kristijano Ronaldo, Karim Benzema i Nejmar. Organizacija prestižnog FIFA Svetskog kupa 2023. godine čini se kao sledeći logičan korak.

Trojena će biti domaćin Zimskim Olimpijskim igrama 2030. godine i Azijatskim zimskim igrama 2029. godine. Ovaj ski centar koji će biti aktivan tokom cele godine, planiran za završetak 2026. godine, prostire se na površini od 60 kvadratnih kilometara i dizajniran je od strane arhitektonskih studija Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts kao deo razvoja projekta Neom. U njemu će se nalaziti više od 3.600 hotelskih soba i 2.200 domova za smeštaj turista i lokalnog stanovništva.

Ovaj objekat obiluje uzbuđujućim aktivnostima kao što su veliko planinsko selo sa raznovrsnim sportovima, ski staza, vožnja planinskim biciklima i vodenim sportovima. Zahvaljujući impresivnoj Trojeni, Saudijska Arabija je postala prva zemlja na Bliskom istoku kojoj je dodeljeno pravo da bude domaćin Azijatskih zimskih igara 2029. godine.

Kada su u pitanju mega-projekti i njihovo izdvajanje u prvi plan, nema ko može da nadmaši vizionarskog prestolonaslednika. Sa mogućim mestom za Svetski kup u Neomu u Trojeni, The Line će dobiti svoj deo pažnje.

U skorijoj budućnosti očekuje se otvaranje aerodroma Crvenog mora. Grad će imati svoju avio-kompaniju za koju se očekuje da će biti u potpunosti operativna do kraja 2024. godine, kao i visokobrzinsku železničku liniju vrednu 1,5 milijardi dolara. Železnička linija će povezivati ovaj produženi "linearni" grad koji je 33 puta veći od Njujorka sa drugim delovima Neoma. The Line će obuhvatiti dve zgrade visine 487 metara koje će se protezati paralelno jedna sa drugom duž 120 kilometara pustinje. Ovaj grad će pružiti dom za pet miliona ljudi, stvarati do 380.000 radnih mesta i biće završen za 50 godina.

Luxury Experience