Samo u Japanu - nadgrobni spomenici sa Bluetooth tehnologijom

Čak i pre nego što svet shvati da ima problem, Japan je spreman sa rešenjem…

Činjenica da Japan ima masovnu populaciju starijih ljudi nije nikakva tajna. I ne samo to, trošak kupovine pojedinačnih nadgrobnih spomenika je neverovatan i doseže skoro 68.000 dolara; šta preostaje ljudima koji nemaju porodicu ili čiji rođaci jednostavno nemaju ovoliko novca da potroše? Štaviše, sa tolikim brojem starijih građana, prostor za grobna mesta će pre ili kasnije postati veliki problem. Upravo tu, na scenu stupa japanska tehnologija.

Nadgrobni spomenici sa Bluetooth tehnologijom su inovativni i praktični način rešavanja svih ovih problema. Jačijo Jukju lansirao je nadgrobne spomenike po imenu Hikari na grobulju u Čiba Prefektui, Hikari spomenici su elektronski i personalizovani, a onima koji su u žaljenju da ju mogućnost odabira prikaza na ekranu. Hikari osoblje im može pomoći da kreiraju i registruju Bluetooth podatke onako kako to oni žele.

Kako saznajemo, jedan ovakav spomenik košta 2.800 dolara, a može biti personalizovan, dok predstavlja sjajan način za rođake i porodicu preminulih koji su sahranjeni u grupnim grobnicama da odaju svoju invididualnu poštu. Kako biste videli spomenik svojih voljenih i preminulih na digitalnom ekranu, morate sa sobom poneti specijalni talisman, koji aktivira BLE – Bluetooth Low Energy tehnologiju, koja potom prikazuje vaše odabrane podatke.

Kada osoba koja posećuje grob priđe Hikari spomeniku sa talismanom u ruci, na ekranu će im biti prikazano ime osobe, datum smrti i tako dalje. Kada se udalje od groba, spomenik će se vratiti u svoje podrazumevane postavke.