Sa 650.000 LEGO kockica, Aj Vejvej reprodukuje Moneovu najpoznatiju sliku

Čuveni kineski umetnik Aj Vejvej upotrebio je 650.000 kockica u najvećem umetničkom delu koje je ikada napravio uz pomoć LEGO kockica.

„Vodeni ljiljani #1“ je oda Moneovoj najpoznatijoj slici, duga je 15 metara i izložena je u Muzeju dizajna u Londonu. Francuski slikar Klod Mone je za čuvenu seriju umetničkih dela pod nazivom „Vodeni ljiljani” koristio sopstvenu baštu u Živerniju kao izvor inspiracije. Sada, kineski umetnik i aktivista dolazi da predstavi svoju verziju Moneovog impresionističkog remek-dela, koristeći ne boje i četke, već LEGO kockice kao sredstvo za stvaranje.

Pod nazivom „Vodeni ljiljani #1“, delo će biti deo nove izložbe kineskog umetnika koja se otvara 7. aprila u londonskom Muzeju dizajna, najvećem muzeju u Velikoj Britaniji već osam godina i jedinom koji se fokusira na dizajn i arhitekturu.

Na izložbi pod nazivom „Ai Weiwei: Making Sense“ biće predstavljena „slika“ koja se sastoji od 650.000 LEGO kockica u 22 različite boje. „Vodeni ljiljani # 1“ je Vejvejevo najveće LEGO umetničko delo do sada, prostire se na 15 metara i zauzima ceo zid galerije.

„Ovi komadi nalik pikselima sugerišu savremene digitalne tehnologije koje su centralne za savremeni život i način na koji se umetnost često širi u savremenom svetu“, navodi se u saopštenju muzeja.

Luxury Experience