Rusi pronašli najveći prirodno obojeni dijamant sveta

Vodeći svetski proizvođač dijamanata, ALROSA, otkrio je grubi dijamant od 236 karata tamne boje ćilibara u svom rudniku, smeštenom u severoistočnoj regiji Jakutija…

Ovaj neverovatni dragulj je najveći obojeni dijamant ikada iskopan u Rusiji. Unikatni dragulj intenzivne žuto-braon boje je prema navodima star između 120 i 230 miliona godina, a pronađen je u Ebelijak rudniku na reci Anabar. S obzirom na to da se ovaj depozit nalazi u dalekom severu Rusije, koji je poznat po svojoj oštroj klimi, njihov razvoj i rad je obično ograničen samo na letnje mesece.  

“Tako veliki prirodno obojeni grubi dijamant je jedinstveno otkriće”, izjavio je Pavel Vinikin, direktor ALROSA divizije za obradu i poliranje, dodavši da ovaj dragi kamen može probuditi interesovanje kod brojnih stranih kompanija.

Ipak, ALROSA kompanija još uvek nije otkrila da će prodati ovaj dragoceni kamen u njegovoj gruboj formi ili će ga prethodno pripremiti, nakon obavljene procene. Grubi dragi kamen, sa inicijalnim dimenzijama 47x24x22 mm, može biti pretvoren u nekoliko kvalitetnih, poliranih dijamanata.

Inače, ovo nije prvi put da je grubi obojeni dijamant otkriven u ovom depozitu. U samo jednom mesecu, tokom 2017.godine, tri unikatna kamena u žutoj, roze i ljubičast-roze boji su otkriveni ovde.