Retki Codex Sassoon: Najpotpunija i najstarija hebrejska Biblija mogla bi da dobije 50 miliona dolara na aukciji

Više slika

Više slika

Staro je zlato, ili u slučaju hebrejske Biblije koja je stara više od 1000 godina, to je ogromnih 50 miliona dolara.

Sotheby's aukcijska kuća dobila je zadatak da tokom jednog od svojih događaja proda Kodeks Sasun, najstariju i najpoptpuniju hebrejsku Bibliju iz 9.veka, koja predstavlja glavnu vezu između svitaka sa Mrtvog mora i današnje Biblije. „To je vitalni kamen temeljac ljudske istorije“, rekao je Ričard Ostin, globalni šef za knjige i rukopise aukcijske kuće Sotheby’s. Procenjuje se da će najvredniji istorijski dokument ili rukopis koji se ikada pojavio na aukciji biti prodat po ceni između 30 i 50 miliona dolara. Hebrejska Biblija sadrži sve 24 knjige podeljene u tri dela – Petoknjižje, Proroci i Spisi.

Pre nego što bude stavljen na aukciju 16. maja 2023, Codex Sassoon će putovati širom sveta od Londona 22. do 28. februara do Tel Aviva, Dalasa, Los Anđelesa i Njujorka. „U Codex Sassoon, otkrivena je monumentalna transformacija u istoriji hebrejske Biblije“, rekla je Šeron Liberman Minc, viši stručnjak za judaiku u Sotbijevom odeljenju za knjige i rukopise. „Biblijski tekst u formatu knjige označava kritičnu prekretnicu u načinu na koji sagledavamo istoriju Božanske reči kroz hiljade godina i predstavlja transformativni dokaz o tome kako je hebrejska Biblija uticala na stubove civilizacije – umetnost, kulturu, zakon i politiku – vekovima“, napomenula je ona.

„Codex Sassoon dugo je imao cenjeno i legendarno mesto u panteonu preživelih istorijskih dokumenata i neosporno je jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova u ljudskoj istoriji“, rekao je Ričard Ostin, Sotbijev globalni rukovodilac za knjige i rukopise. „Sa takvom eminencijom, Kodeks ima neuporedivo prisustvo i značaj koji se može izneti samo iz više od hiljadu godina istorije.” Kupce bi interesovalo da saznaju da je Codex Sassoon, iako je rukopis star 1000 godina, u odličnom stanju i stariji od Alepskog kodeksa i Lenjingradskog kodeksa, drugih dobro poznatih ranih hebrejskih Biblija.

Luxury Experience