Redak luster Alberta Đakometija, kupljen za 300 dolara, prodat na aukciji za 3 miliona dolara

Ako je lepota u očima posmatrača, onda umetnost leži u očima umetnika, ili bar u sposobnosti da se umetnost filtrira iz otpada.

Engleski slikar Džon Krekston prepoznao je genijalno delo u antikvarnici u Londonu 1960. Krekston je bez mnogo razmišljanja platio 300 dolara za luster za koji je tačno zaključio da je delo velikog vajara Alberta Đakometija.

Kreaciju iz 1940-ih nedavno je Christie's aukcijska kuća prodala na aukciji za neverovatnih 3,52 miliona dolara, što je više od procenjene cene od 1,8 do 3 miliona dolara.

Fondacija Đakometi u Parizu je 2021. godine potvrdila autentičnost lustera, nazvavši ga jednim od najznačajnijih dela u karijeri vajara. „Tržište dizajnerskih komada Alberta i njegovog brata Dijega Đakometija nikada nije bilo jače, a najviša cena za bronzani luster na aukciji bila je 7.602.400 funti 2018. godine“, rekla je Mišel Mekmulan iz aukcijske kuće Christie’s.

Biograf Džona Krekstona, Ijan Kolins, takođe poverenik rekao je: „Luster prikazuje različite tokove kreativnog razmišljanja koji su okupirali Đakometija tokom ovog produktivnog perioda. Bio je okačen u Bloomsbury kancelarijama 1949. godine, ali je časopis zatvoren sledeće godine. Uklonjen je iz zgrade i smešten u skladište, iako ne znamo kako je našao put do antikvarnice u Londonu.“

Luxury Experience