Putovanje do ivice svemira više nije rezervisano samo za najbogatije

Zašto bi se samo milijarderi zabavljali? Upravo to je pitanje koje postavlja jedan japanski startap, koji predstavlja veoma pristupačan svemirski balon koji vas može odvesti do same ivice svemira…

Ukoliko je let do ivice svemira i nazad do tla na vašoj listi želja, znajte da ga možete pretvoriti u stvarnost, pod uslovom da Iwaya Giken ostane verna svojoj reči. Oduzimajući ekskluzivnost svemirskim putovanjima, ova kompanija predstavila je komercijalne letove balonom koji su dostupni svima, a ne samo milijarderima. Generalni direktor kompanije, Keisuke Ivaja uverio je okupljene tokom konferencije za novinare u Tokiju da je svemirski balon sigurna i pristupačna opcija za putovanje u svemir, predstavivši kružni stakleni balon sa dva sedišta. Kompanija je izvela probni let na maloj visini sa jednim putnikom u februaru 2022.

Rekao je: „Sigurno je, ekonomično i pogodno za ljude. Ideja je da pokrenemo svemirski turizam za sve”. Iwaya Giken radi na projektu već deceniju, sa ciljem razvijanja hermetički zatvorenog staklenog balona sa dva sedišta koji može da se podigne na visinu od 25 kilometara (15 milja). Sa ove tačke gledišta, putnici mogu uživati u zadivljujućoj krivini Zemlje.

Tehnički gledano, putnici neće biti u svemiru, već u sredini stratosfere. Uzimajući u obzir da je ovo putovanje ekonomično, nismo iznenađeni činjenicom da je nešto manje magično. Ipak, balon se uzdiže na visinu veću od mlaznog aviona i nudi nesmetan pogled na svemir. Za razliku od svojih kolega, brod Iwaya Giken će biti podignut helijumom koji se u velikoj meri može ponovo koristiti.

Let bi koštao skoro 180.000 dolara (Džef Bezos je potrošio 5,5 milijardi dolara da bi bio u svemiru četiri minuta). Suosnivač Amazona će biti ogorčen kada sazna da Iwaya ima za cilj da ga na kraju svede na samo desetine hiljada dolara. Možda ovo može preporučiti svojoj devojci, Lauren Sančez, koja je planirala putovanje u svemir za sve devojke 2023.godine.

Iwaya Giken se pridružio velikoj japanskoj turističkoj agenciji JTB Corp na projektu, a prvo putovanje planirano je već kasnije ove godine i bezbedno će ostati iznad japanske teritorije ili vazdušnog prostora. Prijave za vožnju razgledanja svemira su sada otvorene i ostaće do kraja avgusta 2023. Prvih pet srećnih putnika biće objavljeno u oktobru, a njihov let odigraće se nedelju dana kasnije.

Balon svemirska letelica WorldView nudi isto za 50.000 dolara

Ne samo da će kompanija za istraživanje stratosfere odvesti putnike na 12-časovno putovanje u svemir, već će to učiniti i uz šampanjac i društvo. Inovativna svemirska letelica će smestiti osam putnika i dva člana posade u heksagonalne kapsule opremljene klimom kontrolisanim okruženjem pod pritiskom. Udobna sedišta će biti okružena velikim eliptičnim prozorima, centralnom konzolom, ličnim skladištem i držačem za piće sa prekrasnim pogledom na zakrivljenost Zemlje. WorldView program svemirskog turizma počinje sa komercijalnim letovima 2024. za 50.000 dolara po sedištu.

Luxury Experience