Pusti hejtere da hejtuju: prestolonaslednik Saudijske Arabije prikazuje napredak veličanstvenog projekta

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman utišava kritičare spektakularnim videom koji prikazuje napredak njegovog zadivljujućeg projekta Neom The Line vrednog 500 milijardi dolara, vertikalnog Menhetna u nastajanju. Planirano da bude dugačak 170 km, sastojaće se od dva paralelna tornja, od kojih je svaki visok 500 metara...

Ako slika vredi hiljadu reči, onda video treba da se meri milionima milionima. Neom definitivno veruje da je bolje svetu pokazati dokaz svog vizionarskog gigantskog projekta i objavio je još jedan video napretka za The Line u Saudijskoj Arabiji. Do 2030. godine, prva faza The Line projekta biće završena prema izjavi izvršnog direktora. Pored vizuelnog dokaza, entuzijazam Denisa Hikija, glavnog razvojnog direktora The LINE, se može osetiti u vazduhu. On je izjavio: "Energija unutar Saudijske Arabije u ovom trenutku je neverovatna. Obavili smo mnogo osnovnog rada, bukvalno i metaforički. Mislim da je izgradnja The Line projekta jedinstvena po svojoj industrijskoj prirodi i modularnom pristupu."

Od 2017. godine, revolucionarni Neom City privlači pažnju medija. Dok je zbunjivao većinu, takođe je probudio i cinike, posebno kada se radi o futurističkom i inovativnim projektu The Line. Prema Designboom publikaciji, milioni kubnih metara zemlje i vode se pomeraju svake nedelje. Ova neumorna aktivnost oblikovaće grad kakav još nije viđen, pre ili kasnije.

"Smatramo da postoji prilika da se stvori bolji model za interakciju jednog grada sa pejzažom, prirodom i okolinom", dodao je Hiki. The Line je nesumnjivo flagšip projekat mega-razvoja od 1 triliona dolara koji će ugostiti 9 miliona stanovnika u svetu koji je održiv, neobičan, bez automobila i prepun futurističke tehnologije. Megagrad The Line će imati dva 120 kilometra duge nebodere, dizajnirane od strane američkog studija Morphosis. Navodno će imati ogromni lažni mesec, animatronske dinosauruse, robotske farmere i tropske kišne šume. Interesantno je da će stanovnici imati pristup svim svakodnevnim potrebama na pet minuta hoda, uz dodatni brzi voz. Iako bi prva faza mogla, zapravo, biti završena do 2030. godine, ceo projekat će biti ostvaren u periodu od 50 godina.

Megaprojekti iscrpljuju blagajnu kraljevine

Iza svake ambicije stoji vizionar, za Neom City to je bio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman koji je svoje kraljevstvo preoblikovao iz države bogate naftom u zemlju koja prolazi kroz ogroman rast i postaje centar luksuznog turizma. Iako postoji neverovatan napredak, snovi još uvek nisu dobili konkretnu formu i često se susreću sa cinicima i surovim realnostima. Ekstremni i skupi projekti doveli su Saudijsku Arabiju do početka pozajmljivanja sredstava za megaprojekte, uključujući Neom, izvestio je Wall Street Journal. Javni investicioni fond Saudijske Arabije, koji je sprovodio ogromne iznose novca u ove projekte, sada se suočava s krizom.

Bogatstvo se smanjilo na najniži nivo od decembra 2020. godine, sa oko 15 milijardi dolara na računu, izvestio je Journal. Prvi put u istoriji, Kraljevina bogata naftom pozajmljuje sredstva, a istovremeno prodaje akcije državne naftne kompanije Aramco, prema izveštaju. Čak i ministar finansija Mohamed Al Džadan bio je za odugovlačenje nekih projekata kako bi ublažio inflatorne pritiske i pomogao u ublažavanju problema s nabavkom. Neom City očigledno nije jedan od njih, jer novi video napretka pokazuje da se rad odvija punom parom.

Luxury Experience