Prvo izdanje stripa „Kapetan Amerika“ oborilo sve rekorde na aukciji

Prvo izdanje stripa „Kapetan Amerika“ prodato je na aukciji za ogromnih 3,1 milion dolara, što ga čini jednim od najvrednijih stripova u istoriji.

„Kapetan Amerika“ br. 1 kupljen je u četvrtak od strane anonimnog kupaca na aukciji koju je održala Heritage aukcijska kuća. Objavljena u martu 1941. godine, veoma željena kopija obuhvatala je 45 stranica i upoznala svet sa Stivenom Rodžersom. „Kapetan Amerika“ kreiran je kao reakcija Sajmona i Kirbija na zločine koji su bili počinjeni od strane nacističkog režima kojeg je predvodio Adolf Hitler. Naslovna strana stripa „Kapetan Amerika“ prikazivala je Kapetana kako udara Hitlera pesnicom u lice. Ovaj potez učinio je Kapetana Ameriku jednim od najpopularnijih super-heroja Zlatnog doba i najpopularnijim Marvelovim junakom.

Licitacija je počela sa 1,825 miliona dolara, ali je brzo skočila na 2,2 miliona dolara. Na kraju, anonimni ponuđač je platio za strip 3.120.000 dolara, i ovo je četvrti najveći iznos koji je ikada plaćen za strip na aukciji.

Heritage Auctions izveštava da su Supermen i Spajdermen jedini drugi superheroji čiji je debi u stripovima prodat za preko 3 miliona dolara.  

Strip „Kapetan Amerika“ su kreirali Džo Sajmon i umetnik Džek Kirbi  za Timeli Comics, koji će na kraju postati Marvel Comics.

Naslovnica debitantskog izdanja prikazuje Kapetana Ameriku kako se bori protiv nacista i njihovog vođe, Adolfa Hitlera i ovaj broj je objavljen devet meseci pre nego što su Sjedinjene Države ušle u Drugi svetski rat.