Prva gitara bluz legende B.B. Kinga na aukciji

Gitara koja je pokrenula karijeru B.B. Kinga ovog septembra će se naći na aukciji u Njujorku.

Prodaja aukcijske kuće Legends and Treasures, koja će se održati onlajn 21. septembra, obuhvata više od 100 lotova retkih suvenira povezanih sa nekim od najpoznatijih svetskih pojedinaca.

Akustičnu gitaru koju je mladom Rajliju B. Kingu poklonio rođak njegove majke 1931. je zapravo bila prva gitara koju je on ikada svirao. King je postao jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rokenrola. Zaista, mnogi smatraju Kralja bluza, koji je umro 2015. godine, najvažnijim gitaristom kasnog 20. veka. Iako drvena gitara ima samo tri od šest originalnih žica, prava je retkost. Kao rezultat toga, očekuje se da će doneti između 600.000 i 800.000 dolara.

To nije jedini predmet koji je bio u vlasništvu Kinga. Aukcija takođe uključuje Kingove rukom pisane pesme i kolekciju njegovih blistavih odela koja je nosio na sceni, uključujući ljubičasti blejzer u kom je nastupao ispred pape u Vatikanu. Postoji čak i afrički plemenski bubanj koji je bluz muzičaru poklonio bivši južnoafrički lider Nelson Mandela.

Na aukciji će se takođe pojaviti par zvučnika Džimija Hendriksa, fotografije poslednjih snimanja Džona Lenona, pasoš Bili Holidej i nikada do sada viđene slike mlade Merilin Monro.

„To je aukcija kultnih predmeta, stvari koje možda nemaju nikakve veze jedna s drugom… Ono što im je zajedničko je da su na ovaj ili onaj način prilično izvanredne – bilo da se odnose na poznati događaj ili poznatu osobu“, rekao je Arlan Etinger, osnivač i predsednik aukcijske kuće Guernsey.

Luxury Experience