Prototip Apple 1 računara Stiva Džobsa iz 1976. godine na aukciji

Ako ste ljubitelj Apple proizvoda, imamo odlične vesti za vas!

Originalni „Apple Computer A“, prototip za prvi kompjuter ovog brenda, spreman je za prodaju, a mogao bi biti vaš ako imate pola miliona dolara viška.

Smatralo se da je ovaj računar zauvek izgubljen, ali sada se nalazi na aukciji koju organizuje kompanija RR Auction. Ponuda za kultni proizvod počinje od 278.005 dolara, ali se očekuje da će njegova konačna cena iznositi najmanje 500.000 dolara.

Prototip je ručno zalemio suosnivač Apple kompanije, Stiv Voznijak 1976. godine kada je kompanija osnovana. Napravljen je za Apple-1, prvi proizvod brenda koji se nudio kao sklopljena ploča bez tastature ili monitora. Artikal dolazi kao štampana ploča prekrivena čipovima i žicama, sa utisnutim natpisom „Apple Computer A ©76“.

Povodom aukcije, čelnici RR Auctions su izjavili: „Malo artefakata kompanije Apple se može smatrati retkim, ranim ili istorijskim kao ovaj prototip Apple-1. To je savršeno otelotvorenje simbioze između Stiva Džobsa, Stiva Voznijaka i Silicijumske doline – briljantnog biznismena, elektroničara Ajnštajna i infrastrukture u kojoj su napredovali.“

Autentičnost ovog prototipa uspostavljena je posredstvom fotografije koju je Pol Teler uslikao 1976. godine, a potvrdu autentičnosti obavio je Kori Koen.

Ponude su trenutno otvorene na zvaničnom sajtu RR Auction do 19. avgusta.   

Luxury Experience