Pronađen smaragd veličine smart telefona

Rudnik Kagem koji se nalazi u Zambiji nikako nije običan. U prilog ovoj tvrdnji ide otkriće smaragda, koji bi lako mogao postati najveći pronađeni smaragd ikad.

5655 karata težak 'Inkalamu' smaragd, nazvan je "lav" na jeziku zambijskom bemba jeziku.

Inkalamu je otkriven u istočnom delu Kagem rudnika 2. oktobra i proglašen je za jedno od najboljih otkrića. Kompanija Gemfields koja poseduje 75% udela u rudnicima Kagem, navodi  u saopštenju: "Ova oblast rudnika se pokazala naročito plodnom u poslednjih nekoliko meseci, kada je tim Kagem oporavio nekoliko značajnih kristala, ali nijedan sa kombinovanom veličinom, bojom i jasnoćom poput ovog smaragda".

"Iako je dragulj težak 1.1. kilogram, očigledno je teško proceniti njegovu cenu nakon obrade. Za razliku od dijamanata, cenu izuzetno velikih smaragda kao što je Inkalamu je posebno teško predvideti".

Inkalamu smaragd će biti ponuđen na aukcijsku prodaju u Singapuru u novembru 2018. godine, a aukciji će prisustvovati samo 45 odabranih kupaca koji su prethodno odabrani od strane Gemfield kompanije, sa verom da će “Lav” završiti u rukama najbogatijeg.

N.V.T.

Izvor Luxury Launches