Pripremite svoj bazen za letnje uživanje

Sa prvim danima proleća, snegom koji se otopio i zimskom garderobom koju smo uredno spakovali, spremni smo za neke nove avanture…

Spremni smo da okrenemo novi novi list, uronimo u nove izazove i neke sasvim nove početke. Za mnoge od nas, proleće je vreme sezonskog sređivanja naših domova, koje obuhvata apsolutno svaki kutak našeg enterijera, ali i eksterijera. Ukoliko posedujete svoj privatni bazen, onda sasvim sigurno znate da je sada pravo vreme da se pobrinete za njega i pripremite ga za novu sezonu.

Iako priprema bazena za leto može biti poprilično zahtevan i težak zadatak, uz naš kratki vodič ćete ga obaviti za tili čas. Evo šta treba da uradite:

Očistite pokrivku svog bazena

Ukoliko nemate pokrivku bazena, sada se verovatno pitate zašto ste ponovo preskočili tu kupovinu prošle godine, jer ste suočeni sa bazenom koji je pun prljavštine i nečistoća, algi i svega onog između. Ipak, ako ste pametno investirali u pokrivku, sve što treba da uradite je da uklonite sve nečistoće sa nje pre nego što je skinete, vodeći računa da voda koja se akumulirala na njenoj površini ne upadne u bazen.

Proverite nivo vode

Pre svega, moramo navesti da nije preporučljivo prazniti bilo koji bazen ukoliko to nije specifično navedeno, jer izbacivanje vode može dovesti do remećenja njegovog strukturalnog integriteta. Međutim, nakon zimskog perioda, usled brojnih faktora, nivo vode unutar vašeg bazena svakako je manji i morate ga dopuniti.

Pripremite pumpu i filter

Sledeći korak kojim se morate pozabaviti jeste čišćenje filtera i pumpe vašeg bazena. Obavezno ispraznite kutiju skimera, proveravajući da li vaša pumpa radi kako treba. Uverite se da nema curenja u cevima, do kog može doći zbog smrzavanja vode tokom zime ili problema sa drenažom.

Proverite nivo hemikalija u svom bazenu

Nakon zime, vašem bazenu je potrebno ozbiljno čišćenje. Proverite da li u vodi postoje vidljive alge i uklonite ih, a pre nego što uskočite u vodu i krenete sa opuštanjem, uverite se da je hemijski sastav vode u savršenoj ravnoteži. Uradite sveobuhvatni test vode bilo kojim kompletom za kućno testiranje, proveravajući sledeće stavke:

  • Alkalnost (80-120 ppm)
  • PH (7.2- 7.6)
  • Tvrdoću kalcijuma (150 – 250 ppm)
  • Hlor (1.0 – 3.0 ppm)
  • Hlorovodoničnu kiselinu (30 – 50 ppm)
  • Algicid (30 – 50 ppm)

Ako bilo koja od navedenih stavki nije u pravim vrednostima, korigujte je.

Aktivirajte svoj robot za bazen

Probudite svoj Dolphin robot za bazen iz zimskog sna i aktivirajte ga. Predlažemo vam da mu dozvolite da odradi nekoliko ciklusa čišćenja, posebno ukoliko morate korigovati hemiju vode vašeg bazena.

Pobrinite se za okruženje svog bazena

Kao što znate, letnje uživanje može biti savršeno u bazenu, ali i pored njega, ukoliko posedujete pravi ambijent. Sada je pravo vreme da se pozabavite svojim eksterijerom i sredite bilo koje biljke koje su previše izrasle, orežete živu ogradu ili dokupite neke nove egzotične sorte. Takođe, proverite da li je vaš baštenski nameštaj preživeo zimsku sezonu, i ukoliko nije, zamenite ga.

Razmislite o održavanju

Kada leto započne, a vaš bazen postane sedište svih zabava, moraćete da se pozabavite njegovim redovnim održavanjem. Predlažemo vam da redovno proveravate hemijski sastav vode i koristite svoj Dolphin robot za bazen, koji će vam biti poput desne ruke i sav “prljavi” posao raditi umesto vas.