Prinsova legendarna električna gitara „Cloud 3“ upravo je prodata za rekordnu sumu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince (@prince)

Skoro deceniju nakon smrti, Prins i dalje ulazi u istoriju muzike.

To je zato što je žuta električna gitara „Cloud 3“ sedmostrukog dobitnika Gremija upravo prodata za 910.000 dolara tokom Julien's Music Icons aukcije u Njujorku, postavljajući novi rekord za najskuplju gitaru ikada prodatu na aukciji.

Iako je prvobitna procena za muzički instrument bila između 400.000 i 600.000 dolara, na kraju je daleko premašila taj iznos. U stvari, vredi napomenuti da je pre nekoliko godina Prinsova plavo-zelena Cloud prodata za rekordnu sumu od 700.000 dolara.

Prema aukcijskoj kući, originalna žuta „Cloud 3“ jedna je od najvažnijih gitara u karijeri pevača. Muzički instrument je korišćen na sceni tokom mnogih različitih turneja Prinsa 80-ih i 90-ih, uključujući Purple Rain, Parade, Diamonds and Pearls, Sign of the Times, Lovesexy i Nude.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince (@prince)

Dejv Rusan iz Minesote napravio je gitaru za Prinsa 1985. Zanimljivo je da je „Cloud 3“ prvobitno te godine bila ofarbana u belo, a kasnije je Beri Haugen prefarbao u nijansu breskve. Nijansa „Lemon Yellow Shimrin“ pojavila se kasnije i danas je ostala na gitari. „Cloud 3“ je 1993. poklonjena obožavaocima tokom reklamne kampanje u partnerstvu sa radio stanicom u Njujorku Z100. Uz gitaru, pobednik je osvojio i dve karte u prvom redu za Prinsov koncert.

Njegova Cloud 3 je prodata zajedno sa suvenirima drugih legendarnih muzičara, uključujući gitaru „Framus Hootenanny2 Džona Lenona, koja je prodata za rekordnih 2,9 miliona dolara tokom događaja Music Icons. Izvršni direktor Julien's Auctions Dejvid Gudman rekao je u saopštenju. „Ova gitara nije samo deo muzičke istorije već i simbol trajnog nasleđa Džona Lenona".

Luxury Experience