Polomljena gitara Kurta Kobejna prodata za skoro 600.000 dolara

Frontmen Nirvane, Kurt Kobejn, imao je sklonost da razbija svoje gitare tokom nastupa, a jedna takva je upravo prodata po impresivnoj ceni na aukciji.

Crna gitara „Fender Stratocaster“ koju je Kobejn uništio tokom turneje benda nakon što je objavio „Nevermind“ upravo je prodata za 596.900 dolara nakon što je prvobitno procenjena na oko 60.000 do 80.000 dolara, prema Julien's aukcijskoj kući.

Aukcija je uključivala crnu tvrdu futrolu sa natpisom „Abort Christ“ ispisanim belim štampanim slovima na vrhu i belu traku za gitaru Ernie Ball koja se koristi na sceni.

Osoba koja je kupila gitaru želi da ostane anonimna, ali on „je fan Nirvane u SAD i radi u finansijama“, rekla je aukcijska kuća u saopštenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JB Lamadrid (@newslink7com)

Instrument su srebrnim markerom potpisali Kobejn i još dva člana benda: basista Krist Novoselić i bubnjar Dejvid Grol, saopštila je aukcijska kuća.

Gitara sadrži ljubaznu poruku koju je Kobejn posvetio prijatelju i muzičkom saradniku Marku Laneganu, frontmenu grandž sastava Screaming Trees i kasnije grupe Queens of the Stone Age, koji je preminuo prošle godine.

Kobejn je napisao: „Zdravo Mark! Voli te tvoj prijatelj, Kurdt Kobain“. Gitarista Nirvane, koji je često pogrešno pisao svoje ime, na instrumentu se potpisao sa „Kurdt Kobejn“ (Kurdt Kobain).

Gitara ima modifikacije za live nastupe brenda Nirvana i znake duže upotrebe, ponovo je sastavljena, ali više se ne može koristiti.

Aukcijska kuća je ranije prodala još jednu gitaru koju je Kobejn razbio — Fender Mustang iz 1973. godine koja je uništena tokom izvođenja pesme sa prvog albuma grupe „Bleach“ za 486.400 dolara.

Luxury Experience