Policija pronašla najskuplju sliku na svetu

Neverovatno je šta sve možete propustiti kada ne idete u kancelariju svakog dana…

Na primer, radnici jednog italijanskog muzeja koji je bio privremeno zatvoren zbog korone, nisu primetili da je jedan od najvrednijih komada iz njihove kolekcije, slika Leonarda da Vinčija, Salvator Mundi, stara 500 godina, nestala.

Na svu sreću po osoblje muzeja San Domenico Maggioe u Napulju, primerak najskuplje slike na svetu sada je vraćen, barem tako javlja CNN. I ne samo to, policija je uhapsila vlasnika stana u kom je umetničko delo pronađeno.

Ova reprodukcija iz 16.veka, koju je najverovatnije naslikao jedan od Leonardovih učenika, vraćena je nakon pretraživanja stanau italijanskom gradu prošle subote. Nedugo nakon ovog otkrića, za sada neimenovani tridesetšestogodišnji vlasnik stana je priveden, zbog sumnje da je prihvatio ukradena dobra.

“Slika je pronađena u subotu, zahvaljujući brilijantnoj i upornoj operaicji policije”, izjavio je napuljski tužilac, Đovani Meliljo. On je dodao da slika nikada nije prijavljena kao nestala od strane muzeja, u velikoj meri zahvaljujući činjenici da je galerija u kojoj se slika inače nalazila bila zatvorena protekla tri meseca.

Inače, ova slika postala je najskuplja na svetu kada je prodata po ceni od 450.3 miliona dolara pre četiri godine, a od svog prodaje nije se našla u javnosti, što je dovelo do sumnje u njenu autentičnost i identitet novog vlasnika.

Za ovu kopiju Salvator Mundi slike se veruje da je nastala tokom života slavnog majstora, rukama njegovih učenika i pomagača. Iako nije poznato koje naslikao ovu verziju, na sajtu muzeja piše da je najverovatnije nastala kao delo Đirolama Alibrandija.